تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط

تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط


به دستگاه هایی که به منظور تعویض، کنترل و محافظت از تجهیزات و مدارهای الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند تابلوی برق گفته می شود. انواع تجهیزات برقی در این تابلوها نصب می شوند و در انواع مختلفی از لحاظ ساختار و عملکرد تولید می شوند. امروزه استفاده از تابلوهای برق در منازل مسکونی و صنایع مختلف کاربرد زیادی پیدا کرده است و نیاز است تا فردی که در این حیطه کار می کند با انواع مختلف تابلوهای برق آشنایی داشته باشد. یکی از انواع این تابلوها تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط می باشد که از پرکاربردترین تابلوهای برق بوده و ما در این مطلب به معرفی کامل آن پرداخته ایم.

آشنایی با تابلو برق و کاربرد آن

با توجه به این که امروزه در انواع مجتمع های مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی از انواع و اقسام تجهیزات الکتریکی استفاده می شود و این تجهیزات ممکن است در معرض خطرات محیطی و یا اتصال کوتاه قرار داشته باشند، استفاده از تابلوی برق برای قرار دادن این تجهیزات در آن توصیه می شود.

البته تابلوی برق حتما یک فضای بسته نمی باشد و انواع مختلفی از تابلو وجود دارد که تابلوی برق فلزی بسته یکی از آنها محسوب می شود. در واقع می توان گفت که تابلوی برق علاوه بر نظم و سازمان دهی به انواع تجهیزات الکتریکی به کار رفته در ساختمان، موجب افزایش ایمنی نیز می گردد.

کاربرد تابلوهای برق را می توان در سه دسته نظارت، محافظت و کنترل دسته بندی کرد و با استفاده از این تابلوها علاوه بر این که از انواع تجهیزات برقی در برابر عوامل خارجی محافظت می شود، امکان کنترل و مدیریت راحت تر تجهیزات وجود داشته و می توان به راحتی بر آنها نظارت کرد.

انواع تابلوهای برق

تنوع تابلوهای برق بسیار گسترده بوده و آنها را از حیث های مختلف طبقه بندی می کنند. یکی از این طبقه بندی ها، بر اساس شکل طراحی آنهاست که در انواع تابلوهای فیکس، کشویی و مدولار وجود دارند. نصب تجهیزات  کنترل، نظارت و اطلاعاتی – مخابراتی بر روی تابلوهای فیکس امکان پذیر می باشد.

تابلوهای کشویی به دلیل ساختار کشویی که دارند از قیمت بالایی برخوردار بوده و می توان به راحتی به قسمت های کنترل موتور و مرکز قدرت ها دسترسی پیدا کرد. دسترسی به بخش های کابلی از قسمت جلویی و پشتی با استفاده از تابلوهای مدولار که نوع پیشرفته تابلوهای فیکس می باشند امکان پذیر می باشد.

علاوه بر آن از نظر ساختار نیز تابلوهای برق به صورت Metal Enclosed طراحی می شوند که به صورت یک محفظه از جنس استنلس استیل طراحی شده و در دو نوع Metal clad و Compartment Type وجود دارد .  در تابلوی نوع اول، تجهیزات برق به صورت مجزا بر روی تابلوی برق نصب شده و این مزیت را دارد که در صورت خرابی یک قطعه، به قطعه دیگر سرایت نکرده و تنها یک بخش آن نیاز به تعمیر داشته باشد. اما در تابلوهای نوع دوم تمامی تجهیزات برق به صورت یکجا در یک محفظه قرار می گیرند و وجود خرابی در هر یک از تجهیزات می تواند منجر به خراب شدن سایر تجهیزات نیز گردد.

اما یک دسته بندی مهم برای تابلوهای برق از نظر سطح ولتاژ وجود دارد که آنها را در سه دسته تابلوهای فشار ضعیف یا LV، تابلوهای فشار متوسط یا MV و تابلوهای فشار قوی یا HV طبقه بندی می کند. هر یک از این تابلوها با ولتاژهای مختلف کار کرده و کاربردهای متنوعی برای آنها وجود دارد. در ادامه به معرفی این تابلوها و به ویژه تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط می پردازیم.

 

تابلو برق ولتاژ متوسط

آشنایی با تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط

سطح ولتاژ تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط بین 1000 تا 36000 ولت می باشد و این مقدار در محدوده بین تابلوهای فشار ضعیف و فشار قوی قرار می گیرد. انواع مختلفی از تابلوهای با ولتاژ متوسط وجود دارد که از میان آنها می توان به مواردی مانند تابلوهای برق نصب شونده در محیط بیرونی دارای محفظه فلزی، تابلوهای برق نصب شونده در محیط داخلی با محفظه فلزی، تابلوهای برق نصب شونده در محیط بیرونی بدون محفظه فلزی و … اشاره کرد.

یک تابلو برق MV یا دارای ولتاژ متوسط توانایی روشن و خاموش کردن معمولی را داشته، می تواند جریان اتصال کوتاه را قطع نماید، قابلیت قطع و وصل کردن جریان های خازنی و جریان های القایی را داشته و کاربردهای ویژه ای را دارا می باشد. در ذیل به چگونگی انجام این وظایف توسط تابلوی برق MV اشاره می کنیم:

قطع کردن جریان اتصال کوتاه توسط تابلوی برق MV

امکان قطع اتصال کوتاه و ایجاد بالاترین ایمنی به وسیله مدارشکن های مختلف وجود دارد. بسته به این که موقعیت مکانی سیستم به چه صورت باشد و شرایط محیطی در چه وضعیتی قرار داشته باشد خطاهای یک مدارشکن مشخص می گردد. در مناطق روشنایی که ایستگاه های به هم پیوسته وجود دارند، از تابلوهای برق نصب شوند در محیط بیرونی استفاده می شود و در نتیجه نیازی به مراقبت آنچنانی نخواهند داشت. به همین دلیل است در مواقعی که نیازی به مراقبت های زیاد نمی باشد استفاده از تابلو برق های MV می تواند گزینه مناسبی برای این محیط ها باشد.

قطع و وصل کردن جریان القایی توسط تابلو برق MV

در سیستم های قدیمی مدار شکن های خلاء میزان شکنندگی جریان 20 آمپری داشتند و در مواقعی که از آنها برای قطع و وصل کردن جریان ترانسفورماتورها استفاده می شد، نیاز بود تا یک دستگاه محافظ نیز به کار برده شود. اما مدارشکن هایی که امروزه وجود دارند جریانی که قطع می کنند کمتر از 2 تا 4 آمپر می باشد و به همین دلیل است که برای سوئیچ کردن ترانسفورماتورهای بارگذاری نشده، استفاده از تابلو برق های با ولتاژ متوسط بسیار مناسب می باشد. این مدارشکن های خلاء جریان را در مقادیر پایین قطع می کنند و در نتیجه خطری برای دستگاه های محافظ جریان وجود نخواهد داشت.

قطع و وصل کردن جریان خازنی در تابلوهای برق ولتاژ متوسط

استفاده از بانک های خازنی در فشارهای متوسط انجام می گیرد و این به دلیل بهبود ضریب توان سیستم می باشد. خطوط بدون بار که که از شارژ خازنی برخوردار بوده به همراه بانک خازنی بایستی بدون انجام یونیزاسیون از سیستم قطع گردند. مدارشکن خلاء باعث می شود تا نیاز به افزایش ولتاژ در فضاهای بین اتصالات اتفاق بیفتد. مدارشکن از مکانیسم قطع روغن و Tulip contact استفاده کرده و ممکن است به علت تاخیر پین ها دچار آسیب شود. در این گونه مواقع استفاده از تابلوهای برق فشار ضعیف بهترین گزینه می باشد چرا که مدارشکن پیش از قوس زنی دارای قوس کوتاهی می باشد.

کاربردهای ویژه تابلوی برق MV یا فشار متوسط

استفاده در راه آهن

در سیستم تک فاز قطارها از تابلو برق فشار متوسط استفاده می شود. مدار شکن در سیستم قطار جریان اتصال کوتاه کابل های بالای سر آن را قطع می نماید. برای این کار مدارشکن باید دارای زمان قطع اتصال کوتاه و زمان قوس کوتاه و سریع باشد که استفاده از VCB توصیه می شود. اتصال کوتاه هایی که در سیستم های کابل بالای سر قطار وجود دارد تعدادی بیشتر از سیستم های انتقال داشته و تابلو برق MV با مدارشکن خلاء برای این کار کاملا مناسب می باشد.

کوره القایی و تابلو برق فشار متوسط

کوره های القایی در جریان نامی خود صد بار در روز و به میزان 2000 آمپر روشن و خاموش می گردند. کلیدهای هوایی، روغنی و SF6 برای این کار کاملا مناسب می باشند. به جای کلیدهای قطع و وصل کننده جریان می توان از مدارشکن های خلاء استفاده کرد.

انواع تابلو برق فشار متوسط

تلاو برق های MV در انواع مختلفی وجود داشته و هر یک به منظور خاصی به کار می روند. تابلوی فشار متوسط کمپکت، تابلوی فشار متوسط کمپکت AIS و تابلوی فشار متوسط کمپکت GIS انواعی از لین تابلوا می باشند که از ویژگی های مخصوصی برخوردار می باشند.

 در تابلوی فشار متوسط کمپکت از تجهیزات کلید زنی در محیط گاز و یا خلاء استفاده شده است. در تابلوی فشار متوسط کمپکت AIS از کمپکت هوا به عنوان عایق استفاده شده و تجهیزات کلیدزنی در محیط خلاء قرار دارند. در تابلوی فشار متوسط کمپکت GIS نیز از گاز SF6 به عنوان عایق استفاده می گردد و از ساختاری کاملا یکپارچه برخوردار می باشند.

مجتمع آموزشی برق برگزار کننده دوره های برق مانند: آموزش برق ساختمان ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش برق صنعتی ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش PLC و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *