تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

نحوه انتخاب مناسب روغن موتور خودرو

نحوه انتخاب مناسب روغن موتور خودرو


نحوه انتخاب مناسب روغن موتور خودرو :روغن موتور ضروری ترین مایع در خودروی شماست. قطعات موتور را روغن کاری می کند، اصطکاک را به حداقل می رساند و سایش و پارگی را کاهش می دهد. هم چنین دارای خواص خنک کنندگی و شوینده پیشرفته است. همه این اطلاعات بطور مفصل در دوره آموزش تعویض روغنی و آپاراتی مجتمع آموزشی برق، آموزش داده می شود.

به همین دلیل است که انتخاب روغن موتور با کیفیت برای موتور شما ضروری است. در این مقاله ضمن آشنایی با انواع روغن موتور خودرو، 5 عامل اساسی در انتخاب روغن موتور مناسب خودرو را توضیح خواهیم داد.

نحوه انتخاب مناسب روغن موتور خودرو

نحوه انتخاب مناسب روغن موتور خودرو

انواع روغن موتور خودرو

هنگام انتخاب روغن موتور ابتدا باید نوع روغن مورد نیاز خود را بشناسید. روغن های معدنی از پالایش نفت به دست می آیند. روغن های تمام سنتتیک از مخلوط کردن چندین جزء مصنوعی به دست می آیند. روغن های نیمه سنتتیک ترکیبی از روغن معدنی و روغن مصنوعی هستند. بسته به نوع روغن پایه، روغن های موتور به سه دسته زیر طبقه بندی می شوند.

  • روغن های تمام سنتتیک
  • روغن های نیمه سنتتیک
  • روغن های معدنی
انواع روغن موتور خودرو

انواع روغن موتور خودرو

روغن های تمام سنتتیک

روغن های تمام سنتتیک از روغن های معدنی اصلاح شده شیمیایی ساخته می شوند. اکثر روغن موتور های مدرن، مصنوعی هستند. روغن های تمام سنتتیک خالص تر از روغن های معدنی هستند. به دلیل پایداری حرارتی و جریان پذیری در دما های پایین، در طیف گسترده ای از کاربرد های خودرویی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

*توجه* مجتمع آموزش برق برگزار کننده دوره تخصصی آموزش مکانیکی خودرو بصورت صفر تا صد و همراه با مدرک رسمی و معتبر. برای شرکت در دوره با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

آموزش مکانیک خودرو

آموزش مکانیک خودرو

روغن های تمام سنتتیک که از نظر شیمیایی برای افزایش عملکرد خود اصلاح شده اند، ناخالصی های کمتری نسبت به روغن های معدنی دارند و بنابراین کیفیت بهتری دارند. آن ها برای موتور های با کارایی بالا طراحی شده اند و آن ها را برای وسایل نقلیه مدرن تر و برای موتور اسپرت مناسب تر می کند.

روغن‌ های تمام سنتتیک شروع سرد موتور را تسهیل می ‌کنند و در عین حال در دمای عملیاتی بالا مقاومت می ‌کنند. آن ها همچنین تعمیر و نگهداری موتور را بهینه می کنند. برای هر دو موتور دیزلی و بنزینی می توانید بین تعویض روغن، زمان بیشتری را طی کنید.

روغن های تمام سنتتیک

روغن های تمام سنتتیک

روغن های نیمه سنتتیک

روغن های نیمه سنتتیک را روغن های ترکیبی مصنوعی نیز می نامند. یعنی مقدار کمی روغن تمام سنتتیک با روغن معدنی مخلوط می شود. روغن‌ های ترکیبی مصنوعی، محافظت برتر موتور را که روغن ‌های کاملاً سنتتیک وعده می‌ دهند، ارائه نمی ‌کنند.

از طرفی عملکرد بهتری نسبت به روغن های معدنی دارند. با افزودن روغن مصنوعی به روغن معدنی، عملکرد و محافظت از موتور خودرو بهبود می یابد. بنابراین روغن های نیمه سنتتیک نسبت کیفیت به قیمت خوبی را ارائه می دهند. استفاده از آن ها بر فرکانس تعویض روغن تأثیر نمی گذارد.

روغن های نیمه سنتتیک

روغن های نیمه سنتتیک

روغن های معدنی

روغن های معدنی محصولی از نفت خام تصفیه شده هستند که در آن آلاینده ها حذف می شوند. جای تعجب نیست که آن ها در مقایسه با روغن های سنتتیک عملکرد پایین تری دارند. این اولین روغن موتوری است که ساخته شده و در مدل های قدیمی تر خودرو استفاده می شود. این روغن موتور ها که با پالایش نفت به دست می آیند، عموماً در موتور های معمولی، مدل های قدیمی تر یا موتور های بدون توربو شارژر استفاده می شوند.

آن ها ضخیم تر از روغن های سنتتیک یا نیمه سنتتیک هستند و برای رانندگی در آب و هوای معتدل توصیه می شوند. پایداری اکسیداسیون آن ها نسبت به سایر انواع روغن موتور کمتر است، بنابراین باید بیشتر از روغن های سنتتیک تعویض شوند. مزیت اصلی آن ها هزینه کمتر آن هاست.

روغن های معدنی

روغن های معدنی

5 عامل اساسی در انتخاب روغن موتور مناسب

برای انتخاب روغن موتور مناسب خودرو خود باید عوامل مختلفی در نظر گرفته شود تا بتوان شاهد بهترین عملکر خودرو و هم چنین عدم آسیب به موتور باشیم. 5 عامل اساسی در انتخاب روغن موتور مناسب خودرو عبارتند از:

  1. کیفیت سوخت
  2. محیط و کاربری
  3. کیفیت روغن موتور
  4. ویسکوزیته روغن موتور
  5. طبقه بندی
5 عامل اساسی در انتخاب روغن موتور مناسب

5 عامل اساسی در انتخاب روغن موتور مناسب

کیفیت سوخت

اول از همه، کیفیت سوخت یکی از مهم ترین عوامل انتخاب روغن موتور مناسب خودرو است. این عامل با 3 عنصر کلیدی اندازه گیری می شود: تمیزی سوخت (عدم وجود رسوب، آب …)، عدد اکتان سوخت و مهم تر از همه، سطح گوگرد موجود در سوخت.

در واقع، هنگامی که موتور کار می کند، گوگرد را به اسید سولفوریک تبدیل می کند که به مرور زمان باعث خوردگی و آسیب قابل توجهی به موتور می شود. در اروپا، سطح گوگرد به حداکثر PPM 10 (قسمت در میلیون) محدود می شود، در حالی که در آفریقا این سطح می تواند در برخی کشور ها به PPM 2000 برسد.

هرچه میزان گوگرد سوخت ‌ها بیشتر باشد، سطح اسید سولفوریک تولید شده بیشتر می ‌شود و به نوبه خود، خطر خرابی موتور بیشتر می‌شود. به همین دلیل است که انتخاب روغن موتور مناسب برای محافظت از موتور ضروری است.

کیفیت سوخت

کیفیت سوخت

محیط و کاربری

مجموعه شرایط محیطی در انتخاب روغن موتور نقش اساسی دارد. وضعیت جاده ها، رطوبت و گرد و غبار موجود در هوا، کیفیت تعمیر و نگهداری وسیله نقلیه و سبک رانندگی همگی می توانند بر روی موتور تأثیر بگذارند. با این حال، در آفریقا به طور کلی و در الجزایر به طور خاص، این شرایط بسیار دور از ایده آل است.

از این رو نیاز به انتخاب روغن موتور با کیفیت برای اطمینان از حفاظت بهینه موتور در برابر سایش پیش بینی شده ناشی از این شرایط خارجی است.

کیفیت روغن موتور

رعایت فواصل تعویض و نگهداری روغن امری مهم و ضروری است. اما استفاده از روغن موتور باکیفیت، متناسب با هر موتور و شرایط رانندگی، نیز لازم است. روغن موتور بی کیفیت از نظر زمان حفاظت، توصیه های سازنده را برآورده نمی کند.

بنابراین موتور سریع تر در معرض خرابی قرار می گیرد و گیربکس ها نیز سریع تر آسیب پذیر می شوند. یک روغن موتور با کیفیت خوب این الزامات را برآورده می کند و هم چنین دما را تمیز و حفظ می کند.

کیفیت روغن موتور

کیفیت روغن موتور

ویسکوزیته روغن موتور

وظیفه اصلی روغن موتور کاهش اصطکاک و سایش بین دو عنصر در تماس و حرکت با یکدیگر است. به طور خلاصه، امکان تخلیه بخشی از انرژی حرارتی تولید شده توسط این اصطکاک و هم چنین جلوگیری از خوردگی را فراهم می کند. ویسکوزیته یک مایع به ضخامت آن اشاره دارد. در زمینه روغن موتور، سطح ویسکوزیته در SAE نشان داده شده است. بنابراین، روغن موتور با SAE 40 ضخیم تر از روغن موتور با SAE 20 است.

ویسکوزیته شاخصی است که ظرفیت مقاومت در برابر جریان روغن را در زمان گرم و سرد تعریف می کند. دمای موتور می تواند به 400 درجه سانتی گراد برسد، بنابراین این یک معیار کلیدی هنگام انتخاب محصول شما است.

روی ظرف روغن به صورت زیر مشخص شده است: 00w00. عدد سمت چپ ویسکوزیته دمای پایین است. هرچه این عدد کمتر باشد، محصول در دما های پایین کارآمد تر است. عدد سمت راست عملکرد روغن را در زمان داغ نشان می دهد. هرچه این عدد بیشتر باشد، روغن در دمای بالا کارایی بیشتری دارد.

روغن موتور دو نوع تک گرید و مولتی گرید تقسیم بندی می شوند. روغن موتور تک گرید که به نام مونو گرید نیز شناخته می شوند، روغن موتور هایی با شاخص ویسکوزیته ثابت هستند. مولتی گرید ها بسته به خاموش بودن یا نبودن موتور، ویسکوزیته متغیری دارند.

ویسکوزیته روغن موتور

ویسکوزیته روغن موتور

چرا ویسکوزیته روغن موتور مهم است؟

ویسکوزیته روغن مقاومت آن در برابر جریان است. روغنی که خیلی غلیظ است به درستی از موتور شما عبور نمی کند. روغنی که خیلی نازک است از قطعات متحرک در برابر سایش و پارگی محافظت نمی کند. ویسکوزیته با کاهش دما افزایش می یابد و با افزایش دما کاهش می یابد.

هنگام انتخاب یک درجه خاص از روغن موتور، با تعادلی بین عملکرد و حفاظت روبرو می شوید. روغنی که در حین کار موتور شما چسبناک تر باشد، عملکرد بهتری در محافظت از اجزای موتور دارد.

اما روغنی که بیش از حد غلیظ باشد نیز تا حدودی بر عملکرد موتور تاثیر می گذارد. به همین دلیل مهم است که با سازنده موتور خود در مورد نوع روغن مناسب مشورت کنید.

طبقه بندی

دسته بندی های مختلفی برای روغن موتور وجود دارد. از یک طرف، طبقه بندی API (موسسه نفت آمریکا)، یک سازمان بین المللی که روغن های موتور را بر اساس سطح عملکرد آن ها طبقه بندی می کند، وجود دارد.

در این دسته بندی با استفاده از یک سری حروف و اعداد که در نگاه اول نسبتاً غیر قابل درک هستند، مشخص می شوند. طبق API، دو کلاس وجود دارد: کلاس “S” برای موتور های بنزینی و کلاس “C” برای موتور های دیزل.

وقتی این دو حرف روی بسته بندی ذکر می شود به این معنی است که روغن روی هر دو نوع موتور قابل استفاده است.

نوع دیگری از طبقه بندی، طبقه بندی ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) است که معادل اروپایی API بوده و روغن موتور ها را به 3 گروه طبقه بندی می کند. A برای بنزین، B برای گازوئیل، و C برای سازگار با کاتالیزور می باشد.

همان طور که تکنولوژی موتور پیشرفت کرده و به طور فزاینده ای تخصصی شده است، تعدادی از سازندگان خودرو معیار های تایید و مشخصات خود را برای روغن مورد استفاده در موتور های خود ایجاد کرده اند.

مشخصاتی که سازنده در کتاب تعمیر و نگهداری خودرو توصیه می کند، مهم ترین مشخصاتی است که باید در نظر گرفته شود. این موارد در بسته بندی قوطی روغن تحت تأییدیه های سازنده تجهیزات اصلی ذکر شده است.

طبقه بندی های مختلف روغن موتور

طبقه بندی های مختلف روغن موتور

اگر از روغن موتور اشتباه استفاده کنید چه اتفاقی می‌افتد؟

موتور های خودرو، دستگاه های دقیقی هستند، بنابراین مشخصات روغن موتور سازنده باید به عنوان الزامات در نظر گرفته شود. استفاده از روغن موتور اشتباه ممکن است:

  • گارانتی ماشین خود را باطل کنید.
  • کاهش مصرف سوخت
  • باعث سایش زودرس اجزای موتور می شود.
  • در نهایت عمر موتور شما را کوتاه می کند.

موتور شما طوری طراحی شده است که با روغنی با درجه ویسکوزیته خاص کار کند. اگر این نوع روغن را در موتور خود قرار ندهید، خودروی شما مسافت پیموده شده، آلایندگی و اسب بخار وعده داده شده توسط سازنده را دریافت نخواهد کرد.

در صورتی که خودروی شما همچنان تحت گارانتی باشد، استفاده از روغن موتور نامناسب نیز سازنده را از تعمیر یا تعویض قطعات آسیب دیده معاف می کند.

استفاده از روغن نامناسب به اجزای داخلی موتور شما فشار بیشتری وارد می کند. روغنی که خیلی غلیظ است ممکن است به اندازه کافی جریان نداشته باشد تا برخی از فضا های تنگ بین قطعات موتور را پر کند. روغنی که خیلی نازک است ممکن است به اندازه کافی تمام قسمت ها را پوشش ندهد.

هر دو نتیجه شامل تماس فلز روی فلز است که باعث فرسودگی زود هنگام قطعات می شود. در صورت عدم مراقبت، می تواند منجر به آسیب شدید و پر هزینه موتور شود.

اگر از روغن موتور اشتباه استفاده کنید چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر از روغن موتور اشتباه استفاده کنید چه اتفاقی می‌افتد؟

رای دهید


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =