
تفاوت انواع برد الکترونیکی معمولی و برد چند لایه
آنچه که در این صفحه وجود دارد :
تفاوت انواع برد الکترونیکی معمولی و برد چند لایه : برد های الکترونیک از قطعات الکترونیکی مختلف مانند خازن، مقاومت، سلف، دیود، ترانزیستور و غیره تشکیل شده و در تجهیزات برقی مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. برد های الکترونیکی بسته به کاربرد آن ها در انواع متعددی طراحی و تولید می شوند. در این مقاله ضمن تعریف برد الکترونیکی، با انواع برد های الکترونیکی بر اساس تعداد لایه آشنا شده و به مقایسه آن ها می پردازیم.
برد الکترونیکی چیست؟
برد الکترونیکی یکی از قطعه های سخت افزاری موجود در تمام وسایل برقی و تجهیزات الکترونیکی بوده که از قطعات مختلفی مانند خازن، مقاومت و غیره تشکیل شده است. به منظور انتقال جریان برق، مسیر های رسانا بر روی برد قرار گرفته اند.
برد های الکترونیکی یا همان فیبر های مدار چاپی (PCB) به دلیل انعطاف پذیری، طراحی ساده و سهولت استفاده از آن ها مورد استقبال تولید کنندگان و مهندسین برق قرار گرفته است. برد های الکترونیکی بسته به مسیر مسی حک شده روی آن و هم چنین قطعات مورد استفاده و نحوه مونتاژ آن ها دارای انواع مختلفی بوده و در تجهیزات برقی مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع برد الکترونیکی بر اساس تعداد لایه
همان طور که گفته شد به دلیل طراحی ساده و اغدام طرح های پیچیده استفاده از برد های الکترونیکی در تجهیزات مختلف برقی گسترش یافته است. برد های الکترونیکی در ابتدا به صورت خام بوده و پس از طراحی مدار با استفاده از نرم افزار های طراحی مختلف اقدام به مونتاژ قطعات و لحیم کاری آن ها می پردازیم. انواع برد الکترونیکی بر اساس تعداد لایه عبارتند از:
- برد الکترونیکی خام تک لایه
- برد الکترونیکی دو لایه
- برد الکترونیکی چند لایه
برد الکترونیکی خام تک لایه
برد الکترونیکی خام تک لایه دارای طراحی ساده تری نسبت به انواع دیگر برد های الکترونیکی می باشد. برد الکترونیکی تک لایه از یک لایه نازک کسی ساخته شده و تمام قطعات الکترونیکی مورد استفاده روی همین لایه مونتاژ و لحیم می شود. در مرحله بعد یک لایه سبز رنگ برای محافظت از اتصالات و مسیر های جریان چاپ شده و در انتها راهنمای قطعات نصب می گردد.
به دلیل طراحی به نسبت سادده برد های الکترونیکی تک لایه دارای قیمت کمتری می باشد. برای تولید برد های تک لایه از مواد مختلفی مانند فایبر گلاس و آلومینیوم استفاده شده و در انواع استخوانی و CEM تولید می شود. برد های الکترونیکی تک لایه یا Single Layer PCB در تولید تجهیزات برقی ساده کاربرد دارند.
یکی از نکات مهم در قرار دادن تجهیزات بر روی برد الکترونیکی چند لایه، مونتاژ قطعات SMD در سمت لایه مسی و قرار دادن اجزای DIP در طرف دیگر آن می باشد.
برد الکترونیکی دو لایه
از انواع دیگر برد های الکترونیکی، می توان برد الکترونیکی دو لایه را اشاره کرد. همان طور که از نام این برد ها مشخص است، وجود لایه مسی در هر دو طرف برد می باشد. این برد ها قابلیت مونتاژ قطعات SMD در هر دو سمت برد دو لایه وجود دارد.
توصیه می شود برای داشتن فضای بیشتر و کم تر شدن هزینه مونتاژ، قطعات SMD و DIP را فقط در یکی طرف برد قرار دهید. هم چنین وجود سوراخ های متالیزه بر روی برد، امکان ارتباط دو طرف برد مدار چاپی فراهم گردیده است. برد های الکترونیکی دو لایه به دلیل داشتن فضای بیشتر برای قرار دادن آی سی ها نسبت به برد تک لایه کاربرد متنوع تری داشته و در لوازم برقی مدرن مورد استفاده قرار می گیرند.
برد های الکترونیکی دو لایه به نام Double Layer PCB شناخته شده اند و بسته به کاربرد در انواع ساده و متالیزه ساخته می شوند. در برد الکتریکی دو لایه ساده بر خلاف نوع متالیزه آن، ارتباط بیم دولایه برقرار نبوده و از قیمت پایین تری برخوردار است.
برد الکترونیکی چند لایه
برد های الکترونیکی چند لایه یا Multi Layer PCB از چند لایه مس تشکیل شده و ارتباط لایه های آن از طریق سوراخ های متالیزه موجود روی آن برقرار می شود. اتصال بین برد ها از طریق چسب مخصوص انجام گرفته و تعداد لایه ها می تواند بین 4 تا 50 عدد باشد. برد های الکترونیکی چند لایه دارای طراحی پیچیده تری نسبت به نمونه های قبلی بوده و به همین دلیل در تجهیزات برقی پیچیده و حرافه ای مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل بالا بودن تعداد لایه های مسی روی آن، می توان قطعات SMD و DIP را بر روی هر لایه از برد نصب و مونتاژ کرد.
استفاده از برد های الکترونیکی چند لایه به دلیل امکان کوچک کردن سایز برد تا اندازه دلخواه و کم شدن فضای اشغال شده گسترش یافته است. برد های الکترونیکی چند لایه در پروژه های فرکانس بالا و تیدیل آنالوگ به دیجیتال کاربرد دارند. یکی از نکات مهم در مونتاژ برد های الکترونیکی چند لایه، اتصال قطعات در دو لایه بیرونی بوده و ارتباط بین لایه ها از طریق Via صورت می گیرد.
مقایسه انواع برد های الکترونیکی
- قیمت کمتر برد الکترونیکی تک لایه
- طراحی ساده برد الکترونیکی تک لایه
- استفاده از برد های الکترونیکی چند لایه در مصارف پیچیده
- امکان مونتاژ قطعات الکترونیکی در لایه های بیرونی در برد الکترونیکی دو لایه
- پیچیدگی طراحی و مونتاژ برد های الکترونیکی چند لایه
انچه که خواندید حاصل تحقیق و تحریر گروه تحریریه مجتمع فنی آموزشی برق تحت عنوان “تفاوت بردهای الکترونیک معمولی و برد های چند لایه” بود. امیدواریم برای علاقه مندان مفید واقع شده باشد.
در مورد نمونه ها و کاربرد برد های الکترونیکی چند لایه خیلی کم و مختصر توضیح داده شد.
در مورد مزیت برد های تک لایه توضیح داده شده اما از معایب و نحوه تعمیر بوردهای الکترونیکی چند لایه و مولتی توضیحات کم و مختصری داده شده است.
سلام وقت بخیر
ممگن است همه مطالب مورد نظر شما در یک مقاله گنجانده نشود
اگر سوالی دارید میتوانید در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا کارشناسان ما پاسخ دهند
با تشکر