تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

هر آنچه در مورد ECU خودرو باید بدانید

هر آنچه در مورد ECU خودرو باید بدانید


خودروهای انژکتوری دارای قطعه ای به نام ECU می باشند که این قطعه در اصطلاح کامپیوتر خودرو نامیده می شود و مانند مغز اتومبیل عمل می نماید. این قطعه الکترونیکی وظیفه دارد تا هماهنگی و کنترل نمودن قسمت های مختلف اتومبیل را انجام داده و باعث عملکرد سنسورهای مختلفی که در خودرو وجود دارد می گردد. با ورود خودروهای انژکتوری به بازار خودرو و به وجود آمدن آپشن های مختلف در این خودروها نیاز به وسیله ای که بتواند به کنترل کلی این قسمت ها بپردازد به شدت احساس می شد و در نهایت قطعه ای به نام ECU ابداع گردید.

آموزش-تعمیرات-ایسیو

در این مطلب هر چه در مورد ECU خودرو باید بدانید از جمله معرفی قطعات ecu خودرو بیان شده است و می توان اطلاعات جامعی از نحوه کار کردن ECU، بخش های مختلف این قطعه و نکات مختلف دیگر در رابطه با این قطعه را به دست آورد.

ایسیو چیست؟

ایسیو واحد کنترل موتور وسیله نقلیه شما است. همچنین اغلب به عنوان  PCM  (ماژول کنترل نیرومحرکه) یا  ECM ( ماژول کنترل موتور) نامیده می شود. این ماژول الکترونیکی یک کامپیوتر داخلی است که وسیله نقلیه شما برای مدیریت انواع سیستم ها و عملکردهای خود، به آن وابسته است. در واقع به عنوان مغز وسیله نقلیه عمل می کند. موتور و پیشرانه بیشتر به ECU وابسته هستند.

ویدئوی ایسیو چیست و علائم خرابی آن

علائم خرابی ایسیو که کمتر رایج هستند

  • داشبورد شما ذهن خودش را دارد. هنگامی که ماشین خود را روشن می کنید، نمادها و اعداد را به طور تصادفی نشان می دهد، که به عنوان چراغ نشانگر خرابی (MIL) شناخته می شود.
  • شما بیشتر از حد معمول با توقف موتور یا حوادث نادرست مواجه می شوید. هنگامی که این اتفاق می افتد، موتور شما ممکن است سوخت کافی برای ادامه کار را نداشته باشد.
  • در حالی که در دورهای کم در دقیقه یا بدون حرکت به جلو در جای خود حرکت می‌کنید، بدون هیچ دلیل مشخصی، سرعت آرام و بی‌حرکت شما کند و خشن است. اگر سیستم کنترل به دلیل مشکل ایسیو به درستی کار نکند، ممکن است این اتفاق بیفتد.
  • چراغ چک موتور روشن است اما هیچ علامت دیگری به جز روشن بودن آن وجود ندارد. این همان چیزی است که به عنوان چراغ فانتوم شناخته می شود و می تواند نشانه ای از مشکل در ایسو یا سیستم OBD-II باشد.

شما با مشکلات الکتریکی مانند چراغ ‌های جلو، چراغ‌ های راهنما، برف‌کن‌ ها مواجه می شوید که بدون دلیل کار نمی‌کنند، در حالی که قبلاً خوب بودند. هنگامی که این اتفاق می افتد ممکن است در دسته سیمی که به  ECM ماشین شما متصل می شود مشکلی وجود داشته باشد که باید توسط مکانیک حرفه ای بررسی شود.

مشکلات رایج ایسیو

ECU، تقریباً هر سیستم و عملکرد مهم در وسیله نقلیه شما را تنظیم می کند. اگر قرار باشد ECU خرابی داشته باشید، بسیاری از علائم قابل توجه خود را نشان خواهند داد. طولی نمی کشد تا متوجه شوید که ECU مسئول این مشکلات بوده است.

با این حال، چیزی که ممکن است در مورد آن تعجب کنید این است که چرا ECU در وهله اول خراب شده است. دلایل داخلی زیادی وجود دارد که می تواند به این امر کمک کند. در زیر 5 علت اصلی خرابی ECU وجود دارد. به محض اینکه متوجه مشکلی در ECU شدید، آنها را بررسی کنید.

1. باطری خراب

باتری های خودرو دارای سلول های الکترونیکی هستند که برای کارکرد ECU نیاز به عملکرد دارند. اگر هر یک از سلول های باتری ماشین شما خراب شده باشد، ECU شما به زودی از کار می افتد. هنگامی که تمام سلول ها خراب باشند، باتری مرده در نظر گرفته می شود و کل وسیله نقلیه شما نمی تواند کار کند. شما حتی نمی توانید وسیله نقلیه خود را روشن کنید و موتور را روشن کنید. بنابراین، مراقب علائم هشدار دهنده اولیه خرابی ECU باشید و بلافاصله باتری خود را بررسی کنید.باطری خراب

2. خوردگی

در اطراف ECU درزگیر وجود دارد که قرار است از ورود رطوبت به داخل جلوگیری کند. با این حال، پس از چند سال، این درزگیرها تمایل به فرسوده شدن دارند. اگر کاسه نمدها بیش از حد فرسوده شوند، رطوبت راحتتر از آن ها عبور کرده و وارد ECU می شود. وجود رطوبت در ECU چیز بدی است زیرا خوردگی روی اجزای آن ایجاد می شود. اگر خوردگی به سرعت تمیز نشود، باعث آسیب دیدن این قطعات می شود. و در نتیجه ECU دچار مشکل می شود.

خوردگی

3. ولتاژ پایین

انتظار می رود که ECU متوسط ​​حداقل 9 ولت داشته باشد اما ترجیحاً 12 ولت باشد. به طور کلی، سیم کشی ای وجود دارد که به مهار ECU می رود و می توانید مقدار ولتاژ را بررسی کنید.

 تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک ولت متر را به آن وصل کنید. این دستگاه قادر به تشخیص میزان ولتاژی است که از طریق ECU عبور می کند. اگر ولتاژ 6 یا کمتر باشد، احتمالاً این وضعیت باعث مشکلات ECU شما می شود.ولتاژ پایین

4. جامپ استارت بد

هر زمان که یک جامپ روی باتری شما انجام می شود، باید مطمئن شوید که کابل های جامپر به درستی وصل شده اند. اگر سعی کنید وسیله نقلیه خود را با کابل ‌هایی که به صورت نادرست وصل شده اند، از طریق جامپ روشن کنید، ممکن است ECU شما را کوتاه کند و باعث افزایش سریع آن شود. برای این کار باید ECU را تعمیر و یا حتی تعویض کنید. این می تواند در نهایت هزینه بسیار زیادی برای شما به دنبال داشته باشد.

جامپ استارت بد

5. استارتر خراب

بسیاری از وسایل نقلیه دارای استارت با سنسورهای خاص خود هستند. یکی از این سنسورها سنسور override است که میزان ولتاژ دریافتی ECU را مدیریت می کند. اگر این سنسور خراب شود، ECU مقدار ولتاژ صحیحی را دریافت نمی کند. سپس خراب می شود و باعث ایجاد مشکلات بیشتر در وسیله نقلیه شما می شود.

مشکل دیگری که ممکن است رخ دهد این است که موتور استارت خود را با استارتر جدیدی جایگزین کنید که با ECU وسیله نقلیه شما سازگار نیست. اطمینان حاصل کنید که هر استارتر جدیدی که خریداری می کنید دارای سنسورهای مناسب است که می تواند به درستی با ECU ارتباط برقرار کند.

استارتر خراب

معرفی ECU خودرو و نحوه عملکرد آن

پیشرفت تکنولوژی در صنایع خودروسازی باعث شده است تا ریز پردازنده ها و کنترلرهای جدیدی به سیستم خودروها افزوده شده که این اجزا نیازمند کنترل و هدایت می باشند. ECU که کوتاه شده عبارت Electronic Control Unit به معنای واحد کنترل الکترونیکی می باشد و به کنترل این ریز پردازنده ها در خودرو می پردازد.

ورودی ECU سنسورهای مختلفی می باشند که در خودرو وجود دارند و خروجی آن نیز دستورهای مختلفی است که به قسمت های مختلف خودرو صادر می شود.

ECU از سیستم کنترل حلقه بسته استفاده می نماید و به نظارت خروجی های سیستم برای کنترل کردن ورودی های سیستم مانند مصرف سوخت و دیگر موارد می پردازد. سنسورهای متفاوتی که در خودرو وجود دارند توسط قطعه ECU کنترل شده و به انجام عملکردهای خود می پردازند. سرعت ECU بسیار بالا بوده و در هر ثانیه میلیون ها پردازش را در خودرو انجام می دهد.معرفی ECU خودرو و نحوه عملکرد آن

اجزای مختلف ECU خودرو

ECU قطعه ای بسیار کوچک می باشد اما با این وجود از قطعات مختلفی تشکیل شده است که این اجزا به پردازنده ای که بر روی مدار چند لایه ای قرار گرفته اند کمک می کنند. یکی از این اجزای مهم در ECU مبدل های آنالوگ به دیجیتال می باشد که به بررسی برخی از سنسورهای خودرو مانند سنسور اکسیژن می پردازد و ولتاژ سنسور اکسیژن را تبدیل به یک عدد دیجیتال ده بیتی می نماید.

خروجی های دیجیتال H Level از دیگر اجزای ECU می باشد که در جرقه زنی شمع ها و باز و بسته شدن انژکتورها کمک می نماید. خروجی های دیجیتال مانند رله عمل کرده و نیروی ضعیفی را که پردازنده ارسال می نماید، ترانزیستور خروجی دیجیتال را تقویت خواهد کرد. بدین وسیله نیروی بیشتری به رله فن وارد شده و نیروی بالاتری به فن خودرو خواهد رسید.

با توجه به این که قطعه ECU قطعه ای دیجیتال می باشد نیازمند قطعه ای جهت تبدیل کردن اعداد دیجیتال به آنالوگ می باشد که این کار توسط قطعه ای به نام مبدل دیجیتال به آنالوگ انجام می گیرد و بر روی برخی از اجزای پیشرانه خودرو موثر خواهد بود.

اجزای مختلف ECU خودرو

جهت تنظیم کردن ورودی ها و خروجی ها قبل از خوانده شدن باید از کاندیشنر یا فرم دهنده استفاده نمود. سیگنال کاندیشنر باعث می شود تا سطح سیگنال های ورود و خروجی تنظیم گردد. چیپ های ارتباطی نیز از قطعات مهم در ECU می باشند که ارتباط میان ورودی ها و خروجی ها از طریق این قطعه برقرار می گردد.

انواع حافظه در ECU

قطعه ECU دارای دو نوع حافظه موقت و دائم می باشد که  حافظه موقت پس از قطع برق باطری از بین خواهد رفت. این حافظه از بین رفته قابل برگشت بوده و به عمل برگرداندن حافظه initialize گفته می شود. وظیفه حافظه موقت ECU شناسایی کردن استپ موتور و دنده ها می باشد. همچنین انجام محاسبات لحظه ای که تنظیمات لحظه ای را انجام می دهد بر عهده حافظه موقت می باشد. از حافظه موقت جهت نگهداری معایب موقت و دائمی سیستم انژکتور استفاده می شود.

حافظه دائم ECU با قطع برق باتری از بین نرفته و در صورتی که این حافظه دچار مشکل و خرابی گردد امکان برگرداندن حافظه آن وجود نخواهد داشت. در این حالت گفته می شود که ECU سوخته است. در این نوع حافظه ستوان ها و سطرهایی وجود دارد که تعداد آنها با تعداد سنسورهای خودرو برابر می باشد.

وظایف ECU در خودرو

قطعه ECU باعث می شود تا سرعت خودرو افزایش یافته و این به علت کنترل میزان تزریق سوخت می باشد که به افزایش هوا و در نهایت افزایش سرعت خودرو منجر می شود. این قطعه به کنترل کردن نسبت هوا به سوخت در خودرو نیز می پردازد.

وظایف ECU در خودرو

ECU این کار را با استفاده از اطلاعاتی که از سنسورها دریافت می کند انجام می دهد. زمانی که نسبت هوا به سوخت در خودرو تنظیم باشد، خودرو دارای بیشترین قدرت و مصرف بهینه خواهد بود. ECU همچنین باعث کنترل   idle speedنیز می گردد. برای کنترل نمودن دور موتور خودرو از سنسور میل لنگ استفاده می شود.

از دیگر وظایفی که ECU در خودرو بر عهده دارد شناسایی خطاهای مختلف اتومبیل می باشد و در این گونه مواقع چراغی که در پشت آمپر وجود دارد روشن شده و راننده از خطای خودرو آگاه می گردد. با متصل کردن دیاگ که در واقع همان اتصال کامپیوتر مخصوص به خودرو می باشد می توان به عیب یابی دقیق خودرو و برطرف نمودن مشکل آن پرداخت.

سنسورهای ECU خودرو

سنسورهای مختلفی در هر خودرو وجود دارد که وظیفه ECU دریافت اطلاعات از این سنسورها و صادر کردن پیام به قطعات مختلف و استفاده از این اطلاعات جهت کنترل نمودن بخش های مختلف خودرو می باشد. سنسورهای مختلف در خودرو عبارتند از سنسور دور موتور، سنسور اکسیژن، سنسور دمای آب، سنسور ضربه، سنسور TPS، سنسور فشار داخل MAP و سنسور دمای هوا.

سنسور دور موتور باعث تنظیم کردن دور آرام در موتور، تشخیص دور موتور خودرو و اعلام جرقه می شود و در صورتی که این سنسور دچار مشکل شود ماشین استارت می خورد اما روشن نخواهد شد. سنسور اکسیژن میزان اکسیژنی که در گازهای خارج شده از خودرو می باشد را سنجیده و آن را تبدیل به ولتاژ می نماید.  این سنسور در روی اگزوز خودرو و قبل از کاتالیست قرار گرفته است. در صورتی که این سنسور دچار مشکل شود باعث بالا رفتن مصرف سوخت می گردد.

سنسور دمای آب نیز باعث تنظیم زمان پاشش، انتقال دمای آب به پشت آمپر آب، فعال کردن فن سیستم خنک کننده، ایجاد حالت ساسات در حالت سرد بودن خودرو و … می گردد. در صورت خراب شدن این سنسور، خودرو در هوای سرد روشن نخواهد شد.سنسورهای ECU خودرو

سنسور MAF وظیفه دارد تا به محاسبه چگالی هوای دریافت شده می پردازد. خرابی این سنسور باعث عملکرد نادرست خودرو و یا متوقف شدن آن گردد. سنسور دمای هوا، دمای هوایی که وارد موتور می شود را بررسی می نماید و سنسور ضربه هم ضربه را تبدیل به برق نموده و در دو نوع دو سیم و سه سیم وجود دارد.

سنسورهای مختلف دیگری نیز در خودرو وجود دارند که هر یک به انجام وظیفه ای خاص در خودرو پرداخته و در صورت خرابی عملکرد خودرو را با مشکل مواجه می نمایند.

مشکلات مختلف در ECU

مشکلات و خرابی های مختلفی ممکن است در ECU  خودرو به وجود آید که شامل مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری می باشد. معمولا 90 درصد مشکلاتی که در ECU به وجود می آید نرم افزاری بوده و به راحتی قابل برطرف کردن می باشد.

مشکلات سخت افزاری به میزان کم بروز پیدا می کنند و در صورتی که درایو سنسورها دچار مشکل شود به راحتی می توان از از شکل ظاهری آن متوجه شد. در صورتی که اتومبیل شما به سختی روشن می شود یا به صورت روان کار نمی کند و یا توان و قدرت آن کاهش یافته است می توان این مشکلات را به خرابی ECU نسبت داد.

علاوه بر آن در صورتی که خودرو در حین حرکت بایستد و یا روشن نشود ممکن است به علت شکستگی و آسیب جدی به ECU خودرو باشد.

3/5 - (2 امتیاز)


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • مهدی وند گفت:

    سلام بنده ۱۱۱ مدل ۹۲ خریدم بردم نمایندگی گفتن ایسیو خطای خط ایرلاین داره یه همچین چیزی.ماشین خود بخود گاز میخوره وقتی استارت میکنم
    رفتم مرکز تعمیرات ایسیو چند نوع استپر امتحان کردن جواب نداد بعد از چندبار بازو بستن ایسیو به من گفتن این مال خود ماشین نیست
    من نمیفهمم الان میشه این ایسیو که به ماشین وصله تعمیر بشه یا باید یه ایسیو جدید بخرم اونم تو این بی پولی لطفا راهنمایی کنید

  • هما گفت:

    ممنون از توضیحاتتون.خیلی روان و مفید بود.میشه راهنمایی کنید که چطور میتونم بیشتر یاد بگیرم؟

    • پشتیبان گفت:

      سلام
      خواهش میکنم
      اگر علاقمند هستید بصورت حرفه ای یاد بگیرید میتونید در دوره آموزش تعمیرات ایسیو مجتمع آموزشی برق ثبت نام کنید
      برای کسب اطلاع از دوره و سرفصل ها میتوانید با شماره های 66957313-021 – 66953016-021 تماس بگیرید