معرفی قطعات پرینتر لیزری ( اجزای پرینتر )
معرفی قطعات پرینتر لیزری : پرینتر ها در انواع مختلف لیزری، جوهر افشان و سوزنی در بازار وجود داشته و افراد متناسب با میزان استفاده، عملکرد و قیمت یکی از مدل ها را انتخاب می کنند. در صورتی که حجم اسناد چاپی روزانه بالا بوده و نیاز به بایگانی مدارک و داشتن چاپ با کیفیت بالا هستید، توصیه می شود از پرینتر های لیزری استفاده کنید.
آشنایی با قطعات به کار رفته در پرینتر های لیزری، در عیب یابی و تعمیر آن ها به ما کمک می کند. در این مقاله ضمن معرفی قطعات به کار رفته در پرینتر های لیزری به توضیح کاربرد آن ها می پردازیم.
معرفی قطعات پرینتر لیزری عبارتند از: ( اجزای پرینتر )
- تونر
- مخزن تونر
- همزن تونر
- کارتریج
- درام
- شاتر درام
- فوم رولر
- مگنت
- بلید
- داکتر بلید
- وایپر بلید
- چیپست
تونر
به جرات می توان گفت اصلی ترین قطعه در پرینتر لیزری، تونر بوده که عدم وجود آن باعث از کار افتادگی دائمی دستگاه می شود و شما قادر به چاپ یک صفحه هم نخواهید بود. تونر یا همان پودر تونر بر حسب شرکت سازنده از مواد متفاوتی تشکیل شده است. از اصلی ترین مواد موجود در تونر می توان به پودر کربن، پلیمر های مخصوص، پلی استر، اکسید آهن و رزین اشاره کرد. تونر در واقع جوهر برای چاپ صفحات در پرینتر لیزری بوده که به صورت جامد و غلیظ در مخزن تونر قرار گرفته است.
تونر دارای بار الکتریکی مخالف درام بوده و در فرآیند چاپ به درام جذب شده و باعث چاپ اسناد با کیفیت ی شود. تونر در پرینتر های لیزری تک رنگ، به رنگ مشکی بوده و در پرینتر های لیزری رنگی در رنگ های اصلی قرمز، زرد، آبی و مشکی موجود است.
مخزن تونر (معرفی قطعات بکار رفته در پرینترهای لیزری )
یکی از اجزای موجود در همه مدل های پرینتر های لیزری، مخزن نگهداری تونر می باشد. مخزن نگهداری تونر شامل دو مخزن برای قرار گرفتن تونر اصلی و ضایعات تونر های قدیمی می باشد.
در هر بار استفاده از پرینتر های لیزری، دستگاه مقدار تونر برای چاپ اسناد را از مخزن تونر برداشته و بخش استفاده نشده یا مقداری که بر روی سطح درام قرار نگرفته است را به مخزن ضایعات تونر های قدیمی منتقل می کند.
پرینتر های لیزری بسته به نوع، مدل و شرکت سازنده دارای ظرفیت کارتریج متفاوتی هستند، دانستن مقدار ظرفیت کارتریج و مشخص کردن کارکرد آن وظیفه مخزن تونر می باشد.
همزن تونر
یکی از مواردی که در پرینتر های لیزری مورد توجه قرار می گیرد، پخش شدن تونر روی سطح درام به منظور کیفیت چاپ بالا می باشد. وظیفه پخش کردن پودر تونر به صورت یکنواخت در جهت بالا بردن کیفیت چاپ بر عهده قطعه ای به نام همزن تونر می باشد.
کارتریج
کارتریج یکی ار بخش های اصلی در انواع پرینتر های لیزری، جوهر افشان و سوزنی می باشد. در واقع مواد مصرفی در پرینتر ها کارتریج نامیده می شود. کارتریج مورد استفاده در پرینتر های لیزری به صورت پودری ارائه می شود.
درام
درام یکی از اجزای مهم در چاپ اسناد در پرینتر های لیزری می باشد. درام در پرینتر های لیزری از جنس آلومینیوم ساخته شده و به صورت استوانه ای قرار گرفته است. رنگ درام ها بسته به نوع پرینتر لیزری می تواند سبز یا آبی باشد. درام از مواد عبور دهنده جریان الکتریکی پوشیده شده است و وظیفه منتقل کردن تصویر از پرینتر لیزری و آماده سازی فرآیند چاپ را بر عهده دارد.
درام با ذخیره کردن لیزر بازتاب شده بر روی صفحه ورودی و در ادامه منعکس کردن آن به لایه خارجی درام موجب بار دار شدن درام و ایجاد بار الکتریکی مثبت می شود. در مرحله بعد با جذب تونر به قسمت های دارای بار مثبت تونر و انتقال آن بر روی صفحه کاغذ، عملیات چاپ به درستی انجام می شود.
به دلیل حساسیت بودن قطعه درام به نور، ضربه و گرما از ضربه زدن و ایجاد خط و خش بر روی آن بپرهیزید. زیرا این امر باعث جذب تونر به نقاط دارای خط و خش شده و در خروجی شاهد خطوط عمودی سیاه و چاپ کمرنگ خواهید بود. به دلیل حساسیت قطعه، از شاتر درام و فوم رولر که در ادامه در مورد آن ها توضیحی ارائه می کنیم، استفاده شده است. در صورت مشاهده علائم بالا می توانید در زمان شارژ کارتریج، نسبت به تعویض درام اقدام فرمایید.
شاتر درام
شاتر درام به منظور حفاظت از درام پرینتر لیزری در مقابل ضربه در زمان خارج کردن کارتریج دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد. هم چنین به علت حساس بودن درام نسبت به نور، از شاتر درام استفاده می شود.
فوم رولر
فوم رولر در واقع یکی از اجزای درونی کارتریج پرینتر های لیزری می باشد که پس از استفاده طولانی مدت، طول عمر آن ها تمام شده و باید با یک نمونه فوم رولر جدید و با کیفیت جایگزین شود. عمر فوم رولر ها متناسب با نوع و شرکت سازنده آن ها متفاوت است. اما به طور میانگین پس از چاپ 25000 تا 35000 برگه باید اقدام به تعویض فوم رولر نمود. در بعضی شرایط با تعویض فوم رولر مشکل حل شده و نیازی به تعویض کل اجزای کارتریج نمی باشد.
فوم رولر قطعه ای به شکل استوانه با قطر بین 10 الی 15 سانتی متر بوده و از جنس اسفناج یا نمد ساخته شده است. محل قرار گیری فوم رولر زیر درام بوده و شارژ اولیه درام را قبل از شروع فرآیند چاپ بر عهده دارد. این قطعه با انتقال جریان الکتریکی از طریق چرخیدن بر روی سطح درام موجب شارژ درام می شود. با توجه به توضیحات داده شده می توان به نقش اصلی فوم رولر در کیفیت چاپ خروجی پی برد. در صورت وجود گرد و غبار در درام و تمیز نبودن آن، فوم رولر با ایراد مواجه شده و موجب سیاه شدن کاغذ و تکرار بدون توقف عملیات چاپ می شود.
مگنت
مگنت در واقع یکی از اجزای کارتریج پرینتر های لیزری بوده که به شکل میله ای استوانه ای مخروطی بوده و دارای خاصیت مغناطیسی می باشد. مگنت وظیفه جذب تونر و انتقال آن به درام را برعهده دارد. علائم خرابی مگنت، چاپ نقاط سیاه رنگ بر روی صفحات خروجی چاپ شده در پرینتر های لیزری می باشد.
بلید
یکی از قطعات اصلی پرینتر های لیزری، بلید می باشد. این قطعه عموما از جنس پلاستیک یا فولاد ساخته شده و در زیر دارم و درون مخزن ضایعات کارتریج قرار گرفته است. نقش اصلی بلید در تمیز کردن سطح درام از تونر اضافی پس از هر بار عملیات چاپ می باشد. خراب شدن بلید در پرینتر لیزری و عدم قرار گیری صحیح آن موجب به جا ماندن قطرات تونر اضافی شده و شارژ الکتریکی کارتریج به مشکل خورده و باعث پایین آمدن کیفیت چاپ وهم چنین مشاهده خطوط سیاه رنگ بر روی استاد چاپ شده خروجی می شود.
از وظایف دیگر بلید می توان به کنترل تونر بر روی مگنت و ثابت نگه داشتن تونر بر روی درام اشاره کرد.
خراب شدن بلید مربوط به قطعه پلاستیکی در سر بلید بوده که در نهایت موجب متوقف شدن عملکرد فوم رولر دستگاه و قطع عملیات چاپ در پرینتر لیزری می شود.
داکتر بلید
پودر تونر موجود در مخزن تونر به صورت یکنواخت روی سطح مگنت جذب نمی شود و این امر موجب یکسان نبودن کیفیت چاپ در بخش های مختلف کاغذ شده به طوری که بخشی پر رنگ تر از بخش دیگر می باشد. داکتر بلید یکی از قطعات موجود در پرینتر لیزری می باشد که وظیفه جذب تونر به مگنت به صورت یکسان و انتقال به سطح درام را بر عهده دارد. داکتر بلید یک لاستیک شفاف بوده که در هنگام خراب شدن باعث چاپ خطوط عمودی بر روی کاغذ می شود.
وایپر بلید
وایپر بلید یکی از قطعات موثر در کیفیت صفحات چاپ شده در پرینتر لیزری می باشد که از اتصال یک جسم پلاستیکی با فلز ساخته شده است. وایپر بلید به تمیز شدن هر چه بهتر تونر های باقی مانده روی سطح درام کمک می کند.
چیپست
چیپست یکی از اجزای داخلی کارتریج بوده که از طریق آن ارتباط بین کارتریج و پرینتر برقرار می شود. چیپست وظیفه انتقال اطلاعاتی مانند کارکرد کارتریج، میزان تونر موجود در کارتریج و تعداد اسناد پرینت شده به دستگاه را بر عهده دارد. خطای مشاهده شده در چیپست دستگاه نشان دهنده تمام شدن شمارنده کارتریج می باشد.
معیوب شدن قطعه چیپست تاثیر مستقیمی در عملکرد صحیح دستگاه پرینتر لیزری داشته و موجب قطع عملیات پرینت می شود. با خراب شدن چیپست، میزان تونر باقی مانده درون کارتریج به درستی محاسبه نشده و دستگاه با فرض عدم وجود تونر درون کارتریج، عملیات پرینت را انجام نمی دهد. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل، در زمان تعویض یا شارژ کارتریج، قطعه چیپست نیز عوض می شود.