تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

دلایل لاستیک سایی خودرو و نحوه رفع آن

دلایل لاستیک سایی خودرو و نحوه رفع آن


یکی از مشکلاتی که صاحبان خودرو با آن روبرو هستند لاستیک سایی خودرو می باشد. لاستیک سایی خودرو یک امر طبیعی بوده و به حالت از بین رفتن آج خودرو و صاف شدن سطح تایر ها در اثر اصطکاک سطح زمین و لاستیک ها گفته می شود. مهم ترین عامل لاستیک سایی خودرو مربوط به رانندگی با سرعت بالا در جاده های سخت به صورت مداوم می باشد. در این مقاله ضمن معرفی دلایل لاستیک سایی خودرو، به نحوه رفع آن خواهیم پرداخت. دلایل لاستیک سایی خودرو و نحوه رفع ان عبارتند از:

  1. اشکال در سیستم فرمان خودرو
  2. عدم هم راستایی لاستیک ها
  3. فشار و باد نامناسب لاستیک ها
  4. وجود خمیدگی و شکستگی در لاستیک ها
  5. اشکال در سیستم تعلیق و فنر بندی خودرو
  6. وجود نقص در جلوبندی خودرو
  7. آسیب دیدگی شاسی خودرو

دوره مکانیک خودرو

اشکال در سیستم فرمان خودرو

اشکال در سیستم فرمان خودرو از دلایل اصلی لاستیک سایی خودرو می باشد. هدایت خودرو از طریق فرمان بوده و عدم تنظیم صحیح فرمان موجب هدایت خودرو به یک سمت و وارد شدن فشار مضاعف موجب از بین رفتن آج لاستیک در همان سمت شده و در نتیجه ساییده شدن لاستیک ها می شود. از نشانه های اشکال در سیستم فرمان خودرو می توان به انحراف خودرو در صورت رها کردن فرمان اشاره کرد.

اشکال در سیستم فرمان خودرو

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر اشکال در سیستم فرمان خودرو

در اولین قدم برای رفع مشکل ساییده شدن لاستیک خودرو در اثر سیستم فرمان خودرو، اقدام به تنظیم باد لاستیک ها نمایید. با بررسی عملکرد خودرو و انحراف خودرو به یک سمت هنگام رها کردن فرمان، بای از متخصص با تجربه در حوزه سیستم فرمان خودرو کمک گرفت.

عدم هم راستایی لاستیک ها

یکی از دلایل ساییدگی لاستیک ها در جاده مربوط به هم راستا نبودن لاستیک ها می باشد. بالانس نبودن چرخ های خودرو موجب عدم تقسیم وزن خودرو به صورت مساوی به دو طرف خودرو شده و تحمل فشار بیشتر از یک سمت موجب ایجاد ساییدگی لاستیک های همان طرف می شود.

عدم هم راستایی لاستیک ها

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر عدم هم راستایی لاستیک ها

یکی از نشانه های لاستیک سایی خودرو در اثر نا متوازن بودن لاستیک ها، ایجاد لرزش در هنگام رانندگی با سرعت بالا می باشد. این لرزش موجب آسیب به قسمت جلوبندی خودرو و در نتیجه لاستیک سایی خودرو شود.

افراد عادی توانایی هم راستا کردن لاستیک های نا متعادل را نداشته و باید توسط افراد متخصص و ماهر انجام شود.

فشار و باد نامناسب لاستیک ها

یکی از دلایل لاستیک سایی خودرو مربوط به فشار و باد نامناسب لاستیک های خودرو می باشد. لاستیک کم باد یا پر باد موجب کم شدن عرض آج تایر و ساییدگی در مرکز لاستیک به دلیل بیش از حد باز شدن لاستیک اتفاق می افتد. در حالی که ساییدگی از دو طرف لاستیک ها نشانه کم بودن باد لاستیک می باشد.

فشار و باد نامناسب لاستیک ها

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر فشار و باد نامناسب لاستیک ها

در صورت فشار و باد نامناسب لاستیک ها و ساییدگی لاستیک خودرو باید با چک کردن فشار باد تایر خودرو خود به صورت ماهانه توسط تعمیر کار خودرو به تنظم باد لاستیک های خودو پرداخت.

وجود خمیدگی و شکستگی در لاستیک ها

خم شدن لبه های چرخ فولادی و ترک خوردن تایر ها در اثر عبور از جاده های پر چاله موجب لاستیک سایی خودرو می شود. در این دو حالت با چرخش تایر خودرو، لاستیک دچار لرزش شده و آج آن به صورت نامنظم ساییده می شود.

وجود خمیدگی و شکستگی در لاستیک ها

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر وجود خمیدگی و شکستگی در لاستیک ها

به منظور یافتن علت ساییده شدن لاستیک لازم است از افراد متخصص در حوزه تعمیر خودرو کمک بگیرید. در صورتی که علت ساییده شدن لاستیک خودرو به دلیل خمیدگی ها و شکستگی های لاستیک اتفاق افتاده است، باید هر چه سریع تر نسبت به عوض کردن لاستیک ها با یک نمونه با کیفیت بپردازید.

اشکال در سیستم تعلیق و فنر بندی خودرو

فنر بندی خودرو با وظیفه جلوگیری از وارد شدن ضربه به اتاق خودرو و سر نشنان نقشی مهمی در عملکرد صحیح خودرو و عدم سایش لاستیک ها دارد. در صورت معیوب شدن سیستم فنر بندی خودرو و آسیب دیدن سیستم تعلیق، فشار وارده به لاستیک ها افزایش پیدا کرده و شاهد ساییدگی آج لاستیک ها خواهیم بود.

سیستم تعلیق با خنثی کردن نوسانات وارد شده به اتاق خودرو، موجب راحتی راننده و سر نشینان خودرو هنگام عبور از دست انداز ها می شود. اگر سیستم تعلیق خودرو با خرابی مواجه شود موجب بالا رفتن فشار وارده به لاستیک ها و در نتیجه لاستیک سایی چرخ جلو و عقب خودرو شود.

اشکال در سیستم تعلیق و فنر بندی خودرو

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر اشکال در سیستم تعلیق و فنر بندی خودرو

از آن جایی که سیستم تعلیق و فنر بندی خودرو از اجزای مختفی مانند فنر، بازو کنترل فنر، چرخ، یاتاقان و بوش تشکیل شده است و هم چنین تخصصی بودن حوزه تعمیرات خودرو باید از متخصصان ماهر و با تجربه برای عیب یابی و تعمیر قطعه آسیب دیده کمک گرفت. وجود صدا و لرزش های نا متعارف نشانه معیوب بودن سیستم تعلیق خودرو می باشد.  پس از بررسی و عیب یابی سیسستم تعلیق خودرو، باید نسبت به تعویض قطعه آسیب دیده اقدام نمود.

وجود نقص در جلوبندی خودرو

وجود مشکلاتی در سیستم جلوبندی خودرو منجر به اختلال در عملکرد صحیح چرخ ها شده و از بین رفتن عاج تایر ها موجب لاستیک سایی خودرو می شود. ممکن است لاستیک سایی در کناره های لاستیک یا از وسط لاستیک رخ دهد.

وجود نقص در جلوبندی خودرو

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر وجود نقص در جلوبندی خودرو

به وجود آمدن مشکلات فنی مانند تولید سر و صدای بالا توسط سیستم جلوبندی خودرو هنگام رانندگی حاکی از معیوب شدن جلوبندی خودرو می باشد. برای رفع مشکل به وجود آمده باید به یک تعمیر کار خودرو ماهر یا جلوبندی سازی خودرو مراجعه نموده و با تعمیر یا تعویض جلوبندی خودرو، مشکل به وجود آمده را رفع نمود.

آسیب دیدگی شاسی خودرو

یکی دیگر از دلایل لاستیک سایی خودرو، آسیب دیدگی شاسی خودرو در اثر وقوع تصادفات سنگین می باشد. ممکن است پس از مراجعه به تعمیر کار خودرو و تعمیر شاسی خودرو، مشکل جلوبندی خودرو حل نشده و شاهد لاستیک سایی خودرو باشیم. رام یکی از قطعات اصلی در بخش جلوبندی خودرو می باشد که به دو طرف شاسی وصل شده است. رام یک صفحه قطور با ارتفاع بالا می باشد که عدم جای گیری مناسب آن و شاسی باعث لاستیک سایی خودرو می شود. انحراف رام در اثر تفاوت چند میلی متری در اندازه دو سر شاسی موجب خرابی شاسی و در نتیجه سایش لاستیک خودرو می شود.

آسیب دیدگی شاسی خودرو

نحوه رفع لاستیک سایی خودرو در اثر آسیب دیدگی شاسی خودرو

در مواردی که آسیب دیدگی شاسی ها موجب لاستیک سایی خودرو می شود، با تعمیر و حتی تعویض جلوبندی مشکل حل نشده و هم چنان شاهد لاستیک سایی خودرو خواهید بود. از آن جایی که تعمیر سیستم جلوبندی خودرو نیاز به تخصص داشته و افراد عادی با آن آشنا نیستند، باید به فرد آشنا به صافکاری خودرو مراجعه کرده و با اندازه گیری میزان فاصله دو سر شاسی خودرو از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید. در صورت معیوب بودن شاسی باید سر شاسی را توسط جک های روغنی مخصوص به عقب هل داده و به جای خود برگردانید. در ادامه به تعمیر جلوبندی خودرو بپردازید.

مطلبی که تحت عنوان “دلایل لاستیک سایی خودرو و نحوه رفع آن” خواندید حاصل تحقیق تیم تحریریه مجتمع آموزش برق بود. مجتمع آموزشی برق برگزار کننده دوره های تخصصی برق و مکانیک خودرو از جمله دوره های آموزش برق خودرو ، آموزش تعویض روغنی ، آموزش نقاشی خودرو ، آموزش تعمیرات ایسیو خودرو و … میباشد. علاقه مندان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر با مجتمع تماس بگیرند.

رای دهید


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *