تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

معرفی انواع آرمیچر و کارکرد هرکدام

معرفی انواع آرمیچر و کارکرد هرکدام


معرفی انواع آرمیچر و کارکرد هرکدام : آرمیچر یک قطعه مهم و یکی از کلیدی‌ترین اختراعات بیشتر است که می‌تواند جریان AC را حمل کند. انواع آرمیچرها حتی با ماشین‌هایی DC که جریان مستقیم کموتاتور دارند را به‌صورت دوره‌ای به مسیر جریان معکوس می‌کنند.

این دستگاه‌ها اهمیت زیادی در سیستم‌های برقی دارند، انواع پمپ‌ها، اسباب‌بازی‌ها، لوازم‌خانگی و… ممکن است درون خود سیستم چرخش آرمیچر داشته باشند. در واقع آن را یک ابزار حرفه‌ای برای ایجاد چرخش‌های دورانی می‌دانند. اگر به این دست از شغل علاقه دارید میتوانید در دوره های آموزش سیم پیچی موتور الکتریکی ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی شرکت کنید.

آموزش سیم پیچی

همین‌طور ممکن است برای شما این سؤال ایجاد شود که یک آرمیچر چگونه کار می‌کند. این دستگاه به‌عنوان یک موتور الکتریکی که البته ژنراتور هم نامیده می‌شود وسیله‌ای برای ایجاد ارتباط بین دو شار مغناطیسی است. همین‌طور وقتی که از آرمیچر به‌عنوان یک موتور الکتریکی استفاده خواهد شد.

به دلیل این که یک حالت حرکت نسبی بین شار ایجاد شده و دلیل آن هم سیم‌پیچ میدان و شار است در نهایت نیرویی به آرمیچر القاء می‌شود که آن را EMF موی گویند. این EMF با جریان آرمیچر و گشتاوری که تولید شده است. در روتور مخالف بوده و در چنین حالتی است که نیروی برق یا الکتریک به مکانیکی تبدیل می‌شود.

معرفی انواع آرمیچر

بررسی بخش‌های مختلف آرمیچر

هر آرمیچر از چند قسمت اصلی درست شده است که هر چه اندازه این قسمت‌ها بزرگ می‌شود ممکن است کاربرد آرمیچر نیز در شرایط حیاتی‌تری باشد. مثلاً بسیاری از ژنراتورها که وظیفه تأمین برق را خواهند داشت. در نهایت یک آرمیچر هستند. این‌طور نیست که شما صرفاً آرمیچر را دستگاه‌های ساده و کوچکی که با آن اسباب‌بازی می‌ساختند بدانید. آرمیچر ممکن است فراتر از تصور شما به‌اندازه یک اتاق و یا حتی در ابعادی بزرگ‌تر باشد.

ازاین‌رو 7 قطعه اصلی در هر آرمیچر وجود دارد که در ادامه در خصوص هرکدام از آن‌ها به طور کامل توضیحاتی را به شما شرح خواهیم داد. برای دانستن کاربرد این قطعه‌ها بهتر است که یک ترتیب کلی برای آن قائل شویم.

اولین قطعه‌ای که در آرمیچرها بحث اصلی ما خواهد بود آهن‌رباهای دائمی هستند، این آهنرباها در هر آرمیچر با قطب‌های مختلف و در دو طرف و یا جهت آرمیچر قرار می‌گیرند. وظیفه این دو آهن‌ربا در واقع ایجاد میدان مغناطیسی خواهد بود که روی یک شعاع آرمیچر خواهد چرخید.

بخش‌های مختلف آرمیچرها

سیم‌پیچ در آرمیچر

همان طور که قبلاً در مورد سیم‌پیچ‌ها صحبت شد، انواع مختلفی دارند و در واقع وظیفه کلیدی آن‌ها در این دستگاه‌ها ایجاد گشتاور در آرمیچر خواهد بود. نام دیگری نیز برای سیم‌پیچ‌ها در نظر گرفته می‌شود که به آن فایل الکترومغناطیس گفته شده و شاید شما کم تر با آن آشنا باشید. همین‌طور تکمیل‌کننده این قطعات کلکتور می‌باشد. این قطعه از تیغه‌های مسی از جنس و ساختاری بادوام و اشکال ذوزنقه ایجاد شده است که درست مثل یک قطعه ضد آب عایق‌بندی‌شده است.

اگر به‌خوبی روی‌هم پرس شوند، آرمیچر شما چرخش کم نوسان تر و بدون ارتعاشی را تجربه می‌کند. البته این تا حد زیادی به گشتاور و دور موتور هم‌بستگی خواهد داشت. وظیفه اصلی این قطعه در آرمیچرها ایجاد تماس و اتصال بین سیم‌پیچ و مدارهای الکتریکی خواهد بود. در نتیجه یکی از کلیدی‌ترین‌ها در هر آرمیچر خواهد بود.

شرکت‌های طراح نیز برای ساخت کلکتور وقت زیادی صرف می‌کنند.

سیم‌پیچ در آرمیچرها

محور و بلوک کربن در آرمیچر

محور نیز ساختاری استوانه‌ای‌شکل می‌باشد که برای طراحی آن از متریال‌های سخت فولادی استفاده می‌شود. سعی می‌شود که از فولادی استفاده گردد که ظرفیت مغناطیسی آن پایین و در عوض استحکام مکانیکی و مقاومتی فوق‌العاده بالایی داشته باشد. همین‌طور این فلز باید بتواند در مقابل تنش‌های ارتعاشی، برشی و کشی و حتی پیچشی آرمیچر مقاومت خوبی از خود نشان دهد. مکان قرارگیری محورها در هر آرمیچر به این صورت است که از وسط آرمیچر عبور و به کلکتور می‌رسد و آن را هم رد می‌کند.

در نهایت وظیفه اصلی محور در آرمیچرها ایجاد سرعت چرخشی برای موتور خواهد بود. این وسیله در نهایت سبب چرخش قطعه‌های متحرک، مثلاً چرخ‌ها در خودروهای برقی می‌شود.

احتمالاً نام محور را در خودروها نیز شنیده‌اید. وظیفه آن در آرمیچرهای الکتریکی نیز چیزی شبیه به نمونه‌های موجود در خودروهاست.

بلوک کربن فشرده یا همان زغال هم برای دو طرف کل تصورها استفاده شده و باعث می‌شود که الکتریسیته تولید شده و فضای چرخش آرمیچر روان‌تر باشد. بدون این که هیچ اصطکاکی به وجود آورد.

در تهیه آن باید دقت کافی توسط شرکت طراح به کار گرفته شود. چون این زغال که به‌صورت بلوک کربن فشرده شده نیز شناخته خواهد شد ممکن است ضخامت‌های گوناگونی داشته باشد. از تمام آن‌ها نمی‌توان استفاده نمود.

آرماتور و بالشتک آرمیچر چیست؟

آرماتور نیز در واقع ساختار یک سیلندر آهنی خواهد بود که مجموعه اتصالات درون آن قرار گرفته و این آهن باعث می‌شود میدان مغناطیسی افزایش یابد. همین‌طور بالشتک آرمیچر نیز شامل یک آهن‌ربا در میان یک پوشش عایقی بوده که به دو زغال متصل خواهد بود. این بالشتک هنگام اتصال مدار خارجی سبب حرکت آرمیچر خواهد شد.

آرماتور و بالشتک آرمیچر

انواع آرمیچر از نظر ساختار

آرمیچرهای سیم‌پیچ باز در واقع یک نمونه از مدل‌هایی هستند که به‌خودی‌خود بسته نشده و تا زمانی که اتصال خارجی به بارکلی آرمیچر متصل نگردد، مداربسته نخواهد شد. از طرفی ماشین‌های DC از این نوع سیم‌پیچ استفاده می‌کنند و ازیک‌طرف دیگر آرمیچرها بسته به‌نوعی از سیم‌پیچ که دارند برای بسته‌شدن یک مدار نیازی به اتصال خارجی نخواهند داشت. همین‌طور اگر به‌خوبی شکل و شمایل و ساختار درونی این آرمیچرها را بررسی کنید متوجه می‌شوید که بدون هیچ‌گونه اتصال خارجی آن را از نقطه شروع برسانید.

همین‌طور ماشین های DC آرمیچر ها به طور کلی دو نوع هستند:

نوع اول سیم‌پیچ گرم: این نوع به این صورت است که سیم به‌صورت متناوب در اطراف سطح بیرونی و داخلی پیچیده شه و بر روی یک هسته استوانه‌ای یا حلقه‌ای شکل قرار می گیرد. این در واقع یک سبک طراحی و منسوخ شده از آرمیچر است. دراین‌بین دو سیم‌پیچ نوع درام بهتر و کارآمدتر خواهد بود. در مورد این آرمیچرها باید عرض کنیم که دارای شکاف‌هایی روی سطح آرمیچر بود که شبیه به ساز درام هستند و هادی‌ها را درون خود جای می‌دهند.

ماشین های DC آرمیچر ها

منظور از آرمیچر تک‌لایه و دولایه چیست؟

در نمونه‌های تک‌لایه هر شکاف دارای یک هادی یا سیم‌پیچ به‌صورت یک‌طرفه خواهد بود. در مدل‌های دولایه آرمیچر البته دو رسان و یا دو طرف سیم‌پیچ در هر شکاف قرار گرفته است و در دولایه چیده شده. هادی‌ها به‌گونه‌ای طراحی و ساخته شده‌اند که به یک طرف هر سیم‌پیچ در نیمه بالای شکاف قرار می‌گیرند و طرف دیگر آن‌ها نیز در نیمه پایینی شکاف جای خواهد گرفت. در چنین طراحی از آرمیچرها که در ماشین‌های معمولی استفاده می‌شود ساختار باثبات‌تر و ساده‌تر است.

حال اگر ماشین‌آلات مورداستفاده خیلی بزرگ طراحی شده باشند سیم‌پیچ‌ها به‌صورت چند طرفه در شکاف‌های تک و دولایه قرار می‌گیرند.

انواع آرمیچر با سیم‌پیچ‌های دور

در مدل‌های بزرگ آرمیچر از سیم‌پیچ استفاده می‌شود که البته چند طرفه است و در شکاف‌هایی تک و دولایه قرار می‌گیرد. همین‌طور این چیدمان در کناره‌های سیم‌پیچ تعداد شکاف‌ها را کاهش می‌دهد و مزایای آرمیچر دولایه با شکاف کم تر به شرح ذیل است:

اول این که دندانه‌های آرمیچر قوی‌تر خواهد شد و در نتیجه در اثر حرکت آسیب وارده به لایه‌ها و سیم‌پیچ‌ها به‌مراتب کم تر خواهد بود. همین‌طور شیارهای کم تر تعداد زخمی شدن کوئل‌ها را نیز کاهش خواهد داد و هزینه تولید نیز کم می‌شود. سیم‌پیچ‌های دوبه‌دو دسته مدل‌های ساده و نمونه‌های چندضلعی تقسیم می‌شوند. حال این چندضلعی می‌تواند دوطرفه و یا سه طرفه باشد.

آرمیچر ساده یک نوع سیم‌پیچ بود که در آن تعداد مسیرهای موازی و قطب‌ها برابر و یک سیم‌پیچ دوبلکس شامل دو سیم‌پیچ ساده به شکل هم است. در شکاف‌های این آرمیچرها قرار گرفته و به‌طورکلی این بخش قسمت‌های متناوب کموتاتور متصل می‌گردد.

آرمیچر با سیم‌پیچ‌های دور

آرمیچر موج و پا قورباغه

آرمیچر موج هم در واقع در یک سیم‌پیچ موجب یک طرف سیم آن به عقب متصل نمی‌شود بلکه به‌طرف دیگر سیم‌پیچ رسیده و هر طرف سیم‌پیچ از هر قطب N  و قطب S عبور می‌کند. این اتفاق تا زمانی رخ می‌دهد که به نقطه‌ای که شروع شده است مجدداً بازگردد. همین‌طور سیم‌پیچ‌ها ساختار خاصی دارند. آن‌ها در یک‌جهت پیشروی خواهند کرد و ازآنجایی‌که شبیه به ساختار موج شکل هستند به آن سیم‌پیچ موجب گفته می‌شود.

سیم‌پیچ‌ها پس از این که یک دور آرمیچر را تشکیل می‌دهند، اگر به شکاف جهت راست نقطه شروع بروند و در این مسیر بیفتند، می‌گویند که سیم‌پیچ موج به‌صورت پیش‌رونده است. درصورتی‌که به شکافی در سمت چپ نقطه شروع خود افتاده باشد، می‌گویند که سیم‌پیچ از نمونه‌های موجی می‌باشد.

گزینه نهایی از معرفی انواع آرمیچرها نمونه پا غورباغه‌ای است. این مدل ساختاری شبیه به آناتومی پای این موجودات دارد و دلیل نام‌گذاری هم همین مسئله خواهد بود. از طرفی سیم‌پیچ‌های ساده در مقایسه با نمونه‌های پیچ دور، ساختاری پیچیده‌تر دارند، راحت‌تر نصب شده و آسان‌تر سرویس خواهند شد. از طرفی در نهایت هزینه طراحی و توسعه کمتری دارند. البته لازم است بدانید که از این آرمیچرها برای بیش از 500 آمپر مورداستفاده قرار می‌گیرند و ساختار آن‌ها دارای بیش از دو مسیر موازی است.

نتیجه گیری

در نهایت نمی‌توان برای هرکدام از آرمیچرها یک دسته‌بندی کلی قائل شد، ممکن است مدل‌های مختلفی از آرمیچر در بازار وجود داشته باشد و هرکدام از آن‌ها یک نام داشته باشند. راز مهم تفکیک آن‌ها نیز همین است، اسم آن‌ها متفاوت خواهد بود و ما نمی‌توانیم در مورد ساختار آن‌ها تفاوت‌های زیادی را برشماریم.

مجتمع آموزشی برق برگزار کننده دوره های : آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات ایسیو ، آموزش plc و … برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02166577392 تماس بگیرید.

رای دهید


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *