تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

تفاوت سیم کشی توکار و روکار و مراحل انجام آن

تفاوت سیم کشی توکار و روکار و مراحل انجام آن


سیم کشی و لوله کشی برق بنا فعالیتی است که در تمامی پروژه های مربوط به ساخت و ساز خواه صنعتی و یا مسکونی و تجاری باشد، شاهد آن هستیم. این فرآیند نیاز است که پیش از فروش و واگذاری ساختمان مطابق اصول و استانداردهای مورد انتظار انجام شود. بهتر است که بگوییم عمل سیم کشی ساختمان با آغاز پروژه ساخت و ساز شروع می شود و سپس به طور موازی با تکمیل ساختمان، ادامه پیدا می کند. برای یادگیری این مهارت میتوانید در دوره آموزش برق ساختمان مجتمع آموزشی برق ثبت نام کنید و از 30% تخفیف دوره برخوردار شوید.

آموزش برق ساختمان

در نهایت هنگامی که کلیدها و پریزها و وسایل مرتبط با روشنایی نصب شد، پایان می پذیرد. در این حوزه ممکن است که تا کنون دو اصلاح سیم کشی روکار یا توکار به گوش شما رسیده باشد که هرکدام از آن ها ویژگی ها و شرایط خاص خود را دارند. لازم به ذکر است که انتخاب روش سیم کشی توسط مالک ساختمان انجام می شود که هریک از دو روش مزایا و معایب خود را دارند که باعث می شوند با شناخت درست آن ها انتخاب مناسبی داشته باشید. در این مقاله قصد داریم که به صورت خلاصه و مفید به بررسی تفاوت این دو روش بپردازیم و اطلاعاتی را در مورد این موضوع در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

نحوه سیم کشی روکار

همان گونه که از نام این روش مشخص است در سیم کشی روکار، سیم های برق از روی دیوار کشیده می شوند. در واقع پس از اینکه مرحله گچ کاری پایان یافت، سیم هایی به منظور انتقال برق به کلیدها و پریزها از روی دیوار متصل می شوند. پس از اینکه فرآیند سیم کشی برق انجام شد، روی سیم ها توسط داکت هایی پوشانده می شوند تا در معرض دید قرار نگیرند و بر روی ظاهر و نمای بیرونی اثر منفی نگذارند. علاوه بر این، هنگامی که از داکت استفاده می شود، از سیم در برابر حرارت، کشش، ضربه و پوسیدگی محافظت به عمل می آید.

مزایای سیم کشی روکار

هر کدام از سیم کشی های روکار و توکار دارای ویژگی های منحصر بفرد خود هستند. که مهم ترین تفاوت آن ها شیوه نصب آن ها می باشد. در این بخش به بررسی مزایای سیم کشی روکار خواهیم پرداخت.

نحوه-سیم-کشی-روکار

عیب یابی ساده

از مهم ترین و اصلی ترین مزایای سیم کشی روکار می توان به عیب یابی راحت آن اشاره نمود، چرا که در صورت بروز مشکل در سیم کشی ساختمان، می توان به سیم ها که از روی دیوارها عبور کرده اند راحت دسترسی پیدا کرد و مشکل پیش آمده را رفع نمود.

بهره گیری از داکت

درست است که در این روش سیم کشی، سیم ها از روی دیوار عبور داده می شوند اما هنگامی که از داکت ها استفاده می شود باعث می شود که در سیم ها در معرض دید قرار نگیرند و جلب توجه ایجاد نکنند. همچنین باعث می شود سیم هایی که وظیفه انتقال جریان برق را دارند در برابر حرارت، ضربه ، رطوبت و غیره مقاوم عمل نمایند.

احتمال پایین خطر برق گرفتگی

به عنوان یکی دیگر از مزیت های سیم کشی روکار می توان به این نکته پرداخت که خطر برق گرفتگی کاهش می یابد و درصد آن پایین است. چرا که سیم ها به طور کامل درون داکت قرار گرفته اند و پوشانده شده اند، به همین علت در صورت برخورد با آن ها درصد خطر برق گرفتگی خیلی کم است.

معایب سیم کشی روکار

معایب سیم کشی روکار

علاوه بر تمام مزایای گفته شده برای این نوع سیم کشی معایبی نیز وجود دارد. مهم ترین عیب آن ها اشغال بخشی از فضای ساختمان می باشد. به عبارت دیگر چون برای نصب سیم ها باید بخشی از دیوار را به آن ها و نیز نصب داکت اختصاص داد، بخشی از دیوار را اشغال می نماید.

نحوه سیم کشی توکار

در روش سیم کشی توکار، به وسیله سیم هایی که از داخل داکت و یا لوله هایی که حین ساخت و ساز در درون دیوارها و یا کف تعبیه شده اند، جریان برق عبور داده می شود. قابل ذکر است که روش سیم کشی توکار می تواند به سه روش مختلف انجام شود که در ادامه هر یک را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.

  • سیم کشی توکار با استفاده از جعبه تقسیم
  • سیم کشی توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز
  • سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز یا تابلوی توزیع محلی

مزایای سیم کشی توکار

به دلیل مزایای فراوان و مهم این روش، باعث شده که امروزه سیم کشی توکار نسبت به سیستم های روکار بیشتر مورد استقبال قرار بگیرد.

محافظت بالا و ایمنی

روش سیم کشی توکار به عنوان ایمن ترین روش انتقال جریان برق در ساختمان شناخته می شود زیرا در داخل دیوار قرار می گیرد و شرایط و عوامل خارجی نمی توانند به سادگی بر آن تاثیر بگذارند. همچنین به دلیل اینکه در داخل داکت ها یا محفظه هایی در درون دیوار نصب می شوند، احتمال برق گرفتگی و نیز آتش سوزی کاهش می یابد. علاوه بر این رطوبت اثری بر روی سیم کشی ها ندارد و در نتیجه ایمنی بالا می رود.

نحوه سیم کشی توکار

حفظ نمای ظاهری و زیبایی

از آن رو  که سیم ها در روش توکار در داخل دیوارها تعبیه می شوند و در معرض دید نیستند، در حفظ نمای ظاهری و دکوراسیون داخلی ساختمان و در پی آن زیبایی ساختمان نقش به سزایی را ایفا می کند. همچنین فضای اضافی را اشغال نخواهد کرد.

معایب سیم کشی توکار

هر سیستمی و کاری بدون شک در کنار مزایای فراوان خود همواره دارای معایبی نیز می باشد. در این قسمت معایب سیم کشی تو کار را بررسی می کنیم.

هزینه بالا

در روش توکار هزینه به نسبت بالاتری در مقایسه با روش دیگر داریم. حتی این امکان وجود دارد که هزینه تعمیر و سرویس نمودن آن ها نیز گران تر تمام شود، زیرا برای تعمیر و رفع عیوب مجبور خواهیم بود که دیوار را خراب کرده و دوباره به ترمیم بپردازیم.

دسترسی سخت

به دلیل آن که در سیم کشی توکار ملزم به نصب سیم ها و تجهیزات مربوط به برقکشی از درون دیوار هستیم، در صورت بروز حتی یک مشکل کوچک برای عیب یابی مشکل ممکن است مجبور به خراب کردن دیوار باشیم و سپس دیوار را دوباره ترمیم نماییم. در نتیجه یکی از معایب سیستم توکاردسترسی سخت به سیم ها و تجهیزات سیم کشی می باشد.

نکات ضروری در سیم کشی ساختمان

  • از صحیح و محکم بودن اتصالات مربوطه اطمینان حاصل نمایید.
  • سعی کنید از لوازم و تجهیزات دارای کیفیت و استاندارد استفاده نمایید، زیرا چنانچه از ابزار استاندارد برای لوله کشی بهره ببرید، کمتر نیازمند تعمیرات خواهید شد. برای کار سیم کشی حتما به ضخامت، نوع و تعداد سیم ها توجه کنید. عموما برای سیم اصلی و کولر گازی از سیم 4، برای سیستم روشنایی از سیم 1.5، و به منظور سیم کشی نمودن کلیدها و پریزها و کولر آبی از سیم 2.5 استفاده می شود.
  • در امر سیم کشی حتما به سیم ارت که به آن اتصال به زمین نیز گفته می شود دقت کنید، زیرا قادر است که از مشکلات و خطرات احتمالی پیشگیری به عمل آورد.

سیم کشی توکار بهتر است با روکار؟

همان گونه که پیش تر بررسی نمودیم، هریک از روش های ذکر شده در بالا دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و این به مالک ساختمان بستگی دارد که کدام روش را برگزیند، به این امر دقت کنید که در امر سیم کشی ساختمان می توان از هر دو روش استفاده کرد. برای مثال با توجه به شرایط موجود، برخی از قسمت های ساختمان را سیم کشی روکار انجام داد و برخی قسمت ها که زیبایی کار مهم است از روش توکار بهره برد.

معیارهایی مانند دسترسی آسان، زیبایی ظاهری و غیره می توانند عوامل مهمی در انتخاب گزینه مناسب شما به شمار آیند. به همین منظور مهندسان مربوطه در ابتدای کار ابتدا با شما مشاوره خواهند داشت تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

مراحل انجام سیم کشی ساختمان

سیم کشی ساختمان فرآیندی پیچیده و سخت است اما به طور کلی مراحلی به صورت زیر را باید طی نمود:

طراحی و نقشه کشی سیم کشی

ابتدایی ترین کاری که برای سیم کشی نمودن یک ساختمان نیاز است انجام شود، طراح نقشه مربوط به آن است. این امر باید براساس استانداردهای موجود انجام شود. علاوه بر این، دقت کنید که قبل از طراحی باید شیوه و روش سیم کشی مشخص شده باشد.

مراحل انجام سیم کشی ساختمان

ترازبندی

در این مرحله لازم است که شیوه قرار گرفتن کلید و پریز بر اساس استانداردهای موجود و با اندازه گیری نمودن دو سر سطوح، انجام شود.

کنده کاری کردن

با استفاده از شیار زن و بتن کن مجراها و شیارهایی ایجاد می شوند تا لوله ها راحت تر بتوانند در آن ها جای گیرند.

لوله گذاری و سیم کشی نمودن

لوله هایی که سیم را در درون خود جای می دهند در قسمت های مشخص شده قرار می گیرند. پس از آن با دقت به بخش های متفاوت ساختمان و شیوه قرار گرفتن تجهیزات، می توان از سیم ها استفاده نمود.

نصب کردن کلید و پریز

پس از پایان گچ کاری و تست نمودن کارکرد درست کلیدها و پریزها، حال نوبت به نصب ان ها می رسد.

سخن آخر

به منظور انجام دادن سیم کشی توکار و یا روکار نیاز است که شناخت مناسبی از مکان مربوطه داشته باشید. به عنوان مثال، چنانچه منزل شما کوچک است، سیستم روکار نمی تواند برای شما مناسب باشد زیرا جلب توجه می کند پس بهتر است که از سیستم توکار استفاده نمایید. یا چنانچه مکان مورد نظر شما دارای رطوبت و یا رطوبت زیادی است، باز هم روش توکار مناسب تر می باشد. اما در صورتی که دچار عیب و نقص در سیم کشی شوید روش روکار در مقایسه با روش توکار بهتر است  و ضرر مالی برای شما به همراه نخواهد داشت.

مجتمع آموزشگاه فنی برق برگزار کننده دوره های برق مانند: آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش برق صنعتی ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش PLC و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

رای دهید


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *