تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

گیربکس اتومات چگونه کار می کند؟

گیربکس اتومات چگونه کار می کند؟


در این مقاله ما می خواهیم به این مسئله بپردازیم که گیربکس اتومات چگونه کار می کند؟ پس اگر می خواهید این موضوع را به طور کامل بدانید حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

گیربکس چیست؟

میدانیم که گشتاوری که توسط موتور تولید می شود باید متناسب با نیازی که خودرو دارد به چرخ های خودرو وارد شود. که البته وظیفه ی کنترل کردن و همچنین تنظیم این قدرت با گیربکس و یا جعبه دنده خودرو می باشد. به زبان ساده تر اگر بخواهیم بگوییم گیربکس این امکان را به راننده می دهد که خودرو را در سرعت های مختلف کنترل کند.

دوره آموزش تعمیرات گیربکس

زمانی که ما اسم اتومبیل و خرید ان را می زنیم خودرو با گیربکس اتومات یکی از بهترین گزینه هایی است که ما می توانیم انتخاب کنیم زیرا گیربکس اتومات کمک می کند تا رانندگی صورت راحت تری انجام شود.

برای شرکت در دوره آموزش مکانیک خودرو با 30% تخفیف همین الان ثبت نام کنید

گیربکس اتومات چگونه کار می کند؟

گیربکس اتوماتیک بر اساس چرخ دنده های سیاره ای عمل می کند.

برای درک بهتر این موضوع لازم می دانیم که درباره چرخ دنده های سیاره ای بیشتر توضیح دهیم:

در واقع چرخ دنده های سیار ه ای دارای 2 ورودی و 1 خروجی هستند. در گیربکس اتوماتیک خروجی ما از حامل دنده های سیاره ای گرفته می شود و دو ورودی ما یکی به دنده ی خورشیدی و دیگری به دنده ی رینگی متصل شده اند.

حال می خواهیم ببینیم که اگر سرعت های مختلفی را  برای دو ورودی در نظر بگیریم چه اتفاقی برای سرعت خروجی می افتد.

حالت اول: در اینجا دنده رینگی ثابت می ماند و نیروی چرخشی تنها به دنده ی خورشیدی وارد می شود همچنین باعث چرخش حامل دنده ی سیاره ای هم می شود، در اینجا سرعت خروجی کم می شود.

حالت دوم: در این حالت علاوه بر دنده ی خورشیدی دنده ی رینگی هم شروع به چرخش می کند. همچنین در این حالت سرعت خروجی افزایش پیدا می کند.

حالت سوم: اتفاقی که در این حالت می افتد این است که دنده ی رینگی و دنده ی خورشیدی هر دو با سرعت های برابر شروع به چرخیدن می کنند و ما مشاهده می کنیم که در این حالت کل مجموعه به صورت یک پارچه عملکرد خود را انجام می دهند.

حالت چهارم: در این حالت سرعت دنده ی رینگی بالاتر از سرعت دنده ی خورشیدی است و این عمل باعث می شود که در این حالت سرعت خروجی بالاتر برود.

حالت پنجم: در حالت بعدی یعنی حالت پنجم اتفاقی که می افتد این است که دنده ی خورشیدی در جهت مخالف می چرخد که این عمل باعث می شود که حالت دنده عقب بوجود بیاید و ما بتوانیم ماشین را به عقب برانیم.

در واقع و به طور کلی عملکرد گیربکس اتوماتیک همه اش مربوط می شود به وارد کردن سرعت های چرخشی مختلف به دنده رینگی و دنده ی خورشیدی.

زیبایی کار گیربکس اتوماتیک اینجا است که این تنوع سرعت چرخشی که درباره اش صحبت کرده ایم به راحتی توسط پک کلاچ محقق می شود.

در ادامه خواهیم گفت که این قضیه چگونه در گیربکس عمل می کند.

در گیربکس اتوماتیک هیچ ارتباط مستقیمی بین شفت ورودی و شفت خروجی وجود ندارد و به جای این اتصال یک شفت میانی بین این دو شفت قرار می گیرد. به علاوه اینکه پک کلاچ برای انتقال دادن نیرو مورد استفاده قرار می گیرد.

فشردن صفحات کلاچ به یکدیگر باعث قفل شدن هاب به محفظه ی نگهدارنده می شود.

نمونه ی گیربکس اتوماتیک را در بالا برای شما نمایش داریم که می توانید با توجه این این توضیحات به تصویر نگاه کنید.

گیربکس اتومات دنده یک چگونه عمل می کند

اگر پک کلاچ اول را فشرده کنیم شفت ورودی و میانی به یکدیگر متصل می شوند و از طرف دیگر اگر پک کلاچ دوم فشرده شود باعث می شود که دنده رینگی به محفظه نگهدارنده قفل شود و در نتیجه دنده رینگی ثابت می شود. در واقع برای دست یابی به دنده یک کافی است که دو کلاج هم زمان گرفته شوند، متوجه خواهید شد که شفت ورودی دنده خورشیدی را به چرخش در می آورد و از آنجایی که دنده رینگی ثابت است شفت خروجی با سرعتی در حدود یک سوم شفت ورودی به چرخش در می آید.

برای رسیدن به نسبت دنده های بیشتر یک مجموع چرخ دنده ی سیاره ای دیگر را هم اضافه می کنیم.

مشخص است که با گرفتن کلاج اول باعث می شود تا هر دو ی دنده خورشیدی ها همیشه با سرعت شفت ورودی به چرخش در آیند.

حال اگر کلاچ سی 4 را اعمال کنیم محفظه نگهدارنده مجموع دوم نیز به چرخش در می آید، اما نکته اینجا است که محفظه ی نگهدارنده ی مجموعه دوم همیشه به دنده رینگی مجموعه ی اول فیکس و ثابت شده است. پس زمانی که کلاج اول و سی 4 با هم گرفته شوند دنده رینگی مجموعه ی اول به چرخش در می آید، بنا بر این حالت مشابه ای در دنده یک داریم با این تفاوت که در این حالت دنده رینگی هم به چرخش در آمده، این موضوع به این معنی است که سرعت شفت خروجی افزایش پیدا می کند که این در واقع دنده دو در گیربکس اتوماتیک است.

همچنین حامل دنده سیاره ای به یک شفت تو خالی متصل شده است. که شفت می تواند به صورت مستقیم به شفت ورودی توسط بخش کلاچ متصل شده باشد. با یک نگاه اجمالی به بخش کلاچ درک بقیه ی سیستم آسان تر می شود.

کلاچ

با این چیدمان به دنده چهار و یا دایرکت درایو می رسیم، می دانیم که برای رسیدن به دایرکت درایو باید سرعت دنده خورشیدی و دنده رینگی مجموعه ی خروجی با سرعت شفت ورودی برابر باشد، حال اگر کلاج های سی 1 و سی 2 را اعمال کنیم همین اتفاق می افتد، دنده خورشیدی و دنده رینگی به صورت مستقیم به شفت ورودی متصل می شوند.

برای رسیدن به دنده شش تنها کلاچ سی 1 را خارج و کلاچ سی 4 را درگیر می کنیم، در اینجا در مجموعه ی دوم سرعت ورودی به حامل دنده سیاره ای داده شده در حالی که دنده رینگی ثابت است این حالت باعث سرعت چرخش خیلی زیادی برای دنده ی خورشیدی می شود که بتواینم به حالت اوردرایو در شفت خروجی برسیم.

حال به یک مجموعه ی سیاره ای دیگر نیاز داریم تا بتوانیم به دنده های دیگر دسترسی پیدا کنیم. دنده خروجی این مجموعه همیشه به شفت ورودی متصل است و خروجی آن هم همواره به ورودی مجوعه ی کناری اش متصل است، این موضوع در واقع به این معنی است که با گرفتن کلاچ سی 3 همیشه باعث چرخش در دنده رینگی مجموعه ی دوم می شود.

نکته: برای دست پیدا کردن به دیگر دنده ها کلاچ سی 3 همیشه درگیر است.

برای رسیدن به دنده 3 باید سی 1 را هم درگیر کنیم، برای دنده 5 سی 1 را خارج کرده و سپس سی 2 را درگیر می کنیم.

در واقع برای حالت دنده ی عقب و به سمت عقب حرکت کردن ماشین باید دنده رینگی و کلاچ سی 5 درگیر شود.

از آنجایی که دنده های سیاره ای مجموعه ی 2 نسبت به حرکت کردن از خود نشان می دهند، در نهایت به حرکت در آمده و باعث می شوند که دنده خورشیدی چرخش معکوس داشته باشد. که در نتیجه باعث چرخش شفت خروجی در جهت مخالف می شود.

کنترل یونیت یک گیربکس اتوماتیک تصمیم می گیرد که کدام یک از کلاچ ها باید درگیر شود. بر خلاف گیربکس های دنده ای تورک کانورتر در گیربکس های اتوماتیک لازم و همچنین ضروری می باشد. زمانی که گیربکس در دنده است و ترمز چرخ های گرفته می شود باید چرخش موتور از گیربکس قطع شود که این کار توسط تورک کانورتر انجام می شود.

تورک کانورتور

عکسی که در بالا قرار دادیم ساختار کامل تورک کانورتور را نشان می دهد.

چرخ دنده داخلی ( رینگی )

همچنین در این عکس به طور کامل چرخ دنده ی رینگی ، چرخ دنده ی سیاره ای و همچنین چرخ دنده ی خورشیدی نشان داده شده است، که به درک بهتر شما کمک می کند.

آخر دایرکت درایو

همچنین شما می توانید در عکس بالا و عکس آخر دایرکت درایو را مشاهده کنید که در بالا درباره آن توضیحاتی را برای شما ارائه دادیم.

ما در این مطلب تمام مواردی را که لازم بود درباره ی گیربکس اتوماتیک بدانید را به صورت کامل و ساده توضیح دادیم و برای یادگیری بهتر شما عکس های آن ها را هم در ادامه گذاشتیم. امیدواریم که شما توانسته باشید در این باره اطلاعات مفیدی را بدست بیاورید و مورد استفاده ی شما قرار گرفته باشد.

مجتمع آموزشی برق برگزار کننده دوره های آموزش صافکاری خودرو ، آموزش برق خودرو

رای دهید


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *