تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

اصول لوله گذاری در سیم کشی ساختمان چگونه است؟

اصول لوله گذاری در سیم کشی ساختمان چگونه است؟


در این مقاله به آموزش نحوه لوله گذاری و نقشه آن می پردازیم .امروزه با افزایش جمعیت تعداد ساختمان های مختلف نیز افزایش یافته است و برای این که این بناها ساخته شوند مراحل مختلفی باید طی گردد و افراد متخصص زیادی در ساخت یک پروژه نقش دارند. معمولا پس از اجرای سقف و به اتمام رسیدن اسکلت ساختمان نیاز است تا تاسیسات لوله کشی انجام گیرد و در کنار آن برق کشی و سیم کشی بنا نیز توسط برقکار باید انجام شود. همانطور که می دانید امروزه برق نقش مهمی در زندگی همه ما دارد و بدون وجود آن زندگی بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. تصور ساختمانی بدون وجود برق تقریبا غیر ممکن است و علاوه بر عدم روشنایی در این ساختمان ها، امکان استفاده از هیچ نوع وسیله برقی وجود ندارد. در نتیجه می توان گفت که این مرحله از مراحل اساسی و حساس در ساختمان سازی بوده و باید با دقت و ظرافت زیادی توسط برقکار صورت گیرد.

در هنگام برق کشی ساختمان مراحل مختلفی باید طی گردد که یکی از این مراحل بسیار مهم لوله گذاری می باشد. در این مقاله به این که اصول لوله گذاری در سیم کشی ساختمان چگونه است پرداخته شده است.اصول لوله گذاری در سیم کشی ساختمان

روش های مختلف برق کشی ساختمان

برای برق کشی ساختمان های مختلف از دو روش متفاوت می توان استفاده کرد. روش اول که روشی قدیمی بوده و در خانه های قدیمی دیده می شود برق کشی روکار می باشد. همان طور که از نام این روش پیداست، اجرای سیم کشی و کابل کشی از روی دیوار عبور داده می شود و این سیم ها با استفاده از داکت به دیوار متصل می گردند. برق کشی با این روش بسیار ساده بوده و بعد از پایان تمام مراحل ساخت ساختمان انجام می گیرد. اما عیبی که این روش دارد ظاهر نازیبایی است که به ساختمان می دهد و همچنین به علت در معرض قرار گرفتن سیم ها با موارد مختلف، امکان آسیب دیدن و پوسیده شدن آنها بسیار وجود دارد. در ساختمان های قدیمی که نیاز به سیم کشی دارند از روش سیم کشی روکار استفاده می شود.

سیم کشی توکار روشی دیگر در برق کشی ساختمان می باشد که امروزه در تمامی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش تمامی سیم ها و کابل ها باید از درون دیوار عبور داده شوند. اجرای این نوع از سیم کشی می تواند با استفاده از سه روش انجام گیرد.

یکی از این روش ها سیم کشی توکار با جعبه فیوز می باشد که در آن سیم کشی برای هر قسمت از ساختمان باید به صورت جداگانه انجام گیرد و تابلو برق در محلی که به تمامی نقاط ساختمان دسترسی داشته باشد نصب گردد.

سیم کشی توکار با کلید و پریز روشی دیگر در اجرای سیم کشی توکار می باشد که به جای قوطی تقسیم از کلید و پریز استفاده می گردد. البته امروزه در سیم کشی توکار بیشتر از قوطی کلید استفاده می کنند. اما در روش استفاده از کلید و پریز نیز نیاز است تا برای سیم ها جای کافی ایجاد نمایند و کلید و پریزها را در قوطی قرار دهند.

سیم کشی با جعبه تقسیم از روش های قدیمی سیم کشی توکار می باشد که در این روش از یک جعبه تقسیم برای ایجاد انشعابات مختلف استفاده می کنند. در این روش از میزان سیم و لوله کمتری استفاده می شود اما به علت قدیمی بودن آن امروزه کاربرد بسیار کمی دارد.

مراحل سیم کشی ساختمان

برای سیم کشی ساختمان، برقکار بایستی مراحل مختلفی را طی نماید و تمامی این مراحل را با دقت و ظرافت زیادی انجام دهد. کار کردن با برق برای افرادی که مبتدی بوده و دارای تخصصی نمی باشند می تواند خطر ساز بوده و منجر به برق گرفتگی و آتش سوزی گردد. در نتیجه نیاز است تا برای این کار حتما از یک متخصص با تجربه در این کار استفاده نمود.برق کشی ساختمان از حساسیت زیادی برخوردار بوده و در صورتی که استانداردهای موجود برای این کار رعایت نگردد ممکن است در آینده سیستم برق کشی ساختمان با مشکلات زیادی مواجه گردد و ساکنین آن را آزرده خاطر نماید. بسیار دیده شده است که به علت برق کشی نامناسب اتصالی های زیادی در سیم کشی به وجود آمده است و لوازم برقی مختلفی دچار آسیب و حتی سوختگی گشته اند.

مراحل مختلفی که برای برق کشی توسط برقکار باید صورت گیرد در ادامه گفته شده است و پس از آن به توضیحاتی در رابطه با اصول لوله گذاری در برق کشی ساختمان اشاره شده است.

  • نقشه کشی برق کشی: اولین و مهم ترین مرحله در برق کشی ساختمان طراحی نقشه برق کشی می باشد. در این نقشه باید محل های کلید و پریزها، مکان عبور سیم ها و کابل ها، محل قرار گیری جعبه فیوز و لامپ ها و مهتابی ها و تمامی موارد مربوط به برق کشی طرح ریزی گردد. انجام این کار می تواند یک دید کلی به شما داده و برای تهیه و خرید وسایل مورد نیاز کمک بسیاری به شما نماید.

 

  • تراز کردن، شیار زدن و کنده کاری: در این مرحله با استفاده از شلنگ تراز یا تراز لیزری تمامی قوطی های کلید را با هم و تمامی قوطی های پریز و تلفن و آنتن را  با هم در یک راستا قرار می دهیم. بصورت استاندارد ارتفاع قوطی های کلید ها که برای روشنایی های استفاده می شوند باید بین 110 تا130  سانتی متر از کف تمام شده باشند و ارتفاع قوطی های پریزها باید بین 30 تا 50 سانتی متر از کف تمام شده باشند. منظور از کف تمام شده کف هر واحد بصورت تمام کار و کاشی شده می باشد. پس از هم راستا سازی ارتفاع ها نوبت به شیار زنی می رسد که باید جای تمامی قوطی های کلید و پریزها و لوله هایی که روی بدنه دیوارها قرار می گیرند، توسط شیارزن یا دریل تخریب شیار زنی شود تا قوطی ها و لوله ها درون این شیار ها قرار گرفته که پس از اتمام مرحله سفید کاری قوطی یا لوله ای بیرون از دیوار نباشد و کار بصورت توکار انجام شده باشد. این مرحله پس از پایان مرحله اول گچ کاری انجام می گیرد.

 

  • لوله گذاری و لوله کشی: پس از اتمام مرحله شیارزنی نوبت به این مرحله می رسد تا با لوله گذاری بستری برای عبور سیم ها و کابل ها مهیا شود. این مرحله بسیار مهم و تخصصی می باشد و باید در کف ساختمان از لوله با جنس مرغوب و نسوز استفاده نمود. این مرحله با توجه به نقشه ای که در مرحله اول طراحی شده و با رعایت اصول لوله کشی که در ادامه این مقاله به توضیح آن پرداخته ایم باید انجام بگیرد.

 

  • سیم کشی: این مرحله باید پس از مرحله گچ کاری و سرامیک کف انجام شود تا آسیبی به سیم ها وارد نشود. در این مرحله باید توجه داشت که طبق استاندارد و اصول سیم کشی ساختمان باید اصطلاحا خط روشنایی ها یا همان کلید ها از خط پریزها باید مستقل باشد. این جمله به این معنی است که هر خط از یک ساختمان بصورت جدا برق رسانی می شود تا فشار بیش از حد روی مصرف کننده ها وارد نشود و خطرات احتمالی کاهش یابد. در این مرحله باید برای هر کلید یا پریز برق رسانی شود و سیم های آنتن از راه رایزر ساختمان به پشت بام هدایت شوند و سیم های تلفن از راه رایزر به درب ورودی ساختمان هدایت شوند. این مرحله نیز دارای اصولی است که باید رعایت شوند و نیاز به مطالعه بیشتر در این موضوع می باشد .

 

  • نصبیات و اتمام کار: در این مرحله کلید و پریزها، لامپ ها، فیوزها و کلیه چیزهایی که در معرض دید پس از اتمام کار هستند نصب می شوند و می توانیم بگوییم که مراحل کار تمام شده است.

اصول لوله گذاری برق کشی

همانطور که گفته شد لوله گذاری برق یکی از مراحل مهم در برق کشی می باشد که باید با دقت زیادی صورت گیرد. لوله گذاری برق دارای اصول و استانداردهایی می باشد که باید توسط برقکار رعایت گردد.

انتخاب لوله برای لوله گذاری برق کشی اهمیت بسیار زیادی دارد. لوله های بسیاری در جنس ها و کیفیت های مختلف وجود دارند که نیاز است بهترین نوع لوله را برای انجام این کار مورد استفاده قرار داد. استفاده از لوله های خرطومی برای انجام این کار توصیه نمی شود. این نوع از لوله ها می توانند باعث آسیب رساندن به روکش سیم ها گشته و آنها را زخمی کند.

لوله هایی که در برق کشی ساختمان نصب می گردند باید با نظم بسیاری درون دیوارها قرار گیرند  و عوض شدن جهت آنها باید مسیر درست عمودی و افقی در نظر گرفته شود.

انجام سیم کشی و لوله گذاری از کف سرویس های بهداشتی و آشپزخانه، کاری اشتباه بوده و در اثر شست و شو و همچنین لوله کشی آب در کف می تواند سبب آسیب رسیدن به لوله ها و سیم ها گردد.

فاصله بین لوله در لوله کشی برق باید 15 سانتی متر فاصله باشد. علاوه بر آن در هنگام استفاده از سه راهی ها و زانوها باید توجه کافی را به کار برد تا این زانوها موجب آسیب زدن به کابل ها و سیم ها نگردند. برای این کار باید زاویه زانوها زیاد تند در نظر گرفته نشود.

لوله هایی که برای لوله گذاری ساختمان انتخاب می گردند باید در مقابل دما دارای استحکام زیادی بوده و قابلیت انبساط و انقباض باشند، چرا که تغییرات دما می تواند بر روی لوله ها و سیم ها تاثیر منفی داشته باشد.

فاصله لوله های برق با لوله های فاضلاب باید حداقل 30 سانتی متر بوده تا مشکلی برای این لوله ها در طولانی مدت به وجود نیاید.

امروزه ساختمان هایی وجود دارند که دارای سقف تیرچه و بلوک نبوده و از سقف کاذب استفاده می نمایند. این نوع از سقف ها برای برق کشی مناسب نبوده و لوله گذاری باید از کف طبقه بالا انجام گیرد و در ادامه با استفاده از زانوهای مختلف لوله های کشیده شده را به طبقه زیرین انتقال داد.اصول لوله گذاری برق ساختمان

استفاده از لوله بر برای برش دادن لوله ها ممنوع می باشد. لوله هایی که روکار می باشند باید با استفاده از بست های دو پیچه محکم شده و باید توجه نمود تا به هیچ عنوان لوله با سقف یا دیوار در تماس نباشد.

انواع لوله در لوله کشی ساختمان

همانطور که گفته شد نوع لوله در کیفیت برق کشی ساختمان تاثیر بسیار زیادی دارد و بهتر است از لوله هایی که دارای استحکام بالایی می باشند برای این کار استفاده گردد. در ادامه به معرفی انواع لوله های برق پرداخته شده است.

لوله پی وی سی یکی از معروف ترین و محبوب ترین نوع لوله های برق می باشد که از استحکام بسیار زیادی برخوردار می باشند. این لوله ها به علت استفاده از مواد پلیمری با کیفیت در برابر انواع مواد شیمیایی و یا زنگ زدگی و پوسیدگی مقاومت بالایی دارند و در زیر سقف های بتنی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند.

لوله های پلی آمید انواع دیگری از لوله های مورد استفاده در لوله گذاری برق کشی می باشد که دارای وزن سبک و انعطاف پذیری بالایی می باشند. لوله های پلی آمیدی نسبت به سایر لوله های موجود در بازار از قیمت بسیار پایین تری برخوردار بوده اما ایرادی که در این نوع از لوله ها وجود دارد این است که به راحتی شعله ور می شوند و به همین دلیل در ساختمان هایی که حساسیت زیادی وجود دارد استفاده از این لوله ها مناسب نمی باشد.

لوله های گالوانیزه گرم و سرد نوعی از لوله های مورد استفاده در لوله گذاری برق بوده که از وزن بسیار سبکی برخوردار می باشند و مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارند. این لوله ها را در زیر اندود گچی ها مورد استفاده قرار می دهند و لوله گالوانیزه گرم را جهت استفاده در فضاهای خارجی و لوله های سرد را برای فضاهای داخلی استفاده می نمایند.

ابزارهای مختلفی برای انجام لوله گذاری در برق کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله این ابزار و وسایل می توان به کاتر، کمان اره، متر، فنر خم، هیتر و غیره اشاره کرد. رعایت جوانب احتیاط در هنگام برق کشی بسیار ضروری بوده و نیاز است تا برقکار ساختمان با تمامی و اصول و قوانینی که در این کار وجود دارد آشنا باشد.

نحوه لوله گذاری برق آشپزخانه

 

مجتمع آموزشی برق برگزار کننده دوره های آموزش برق ساختمان می باشد . برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها و مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید .

5/5 - (1 امتیاز)


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *