تهران - میدان انقلاب - روبه روی دانشگاه تهران - خیابان فخر رازی - نرسیده به خیابان جمهوری - ابتدای کوچه مهر - پلاک 4

چگونه محافظ ولتاژ برق را تعمیر کنیم؟

چگونه محافظ ولتاژ برق را تعمیر کنیم؟


چگونه محافظ ولتاژ برق را تعمیر کنیم؟ عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند باعث نوسانات برق شهری شده و مشکلاتی را ایجاد نمایند. از جمله این عوامل می توان به خرابی یا به وجود آمدن مشکلات مختلف در تجهیزات برق منطقه و یا عوامل طبیعی مانند رعد و برق و صاعقه اشاره کرد. وسایل برقی مختلفی در منازل و ساختمان های دیگر وجود دارند که در صورت وجود این نوسانات و کاهش یا افزایش ولتاژ ممکن است دچار آسیب شده و حتی بسوزند. با توجه به این که این که وجود این عوامل نوسانات طبیعی بوده و نمی توان جلوی آنها را گرفت، نیاز است تا فکری به حال دستگاه های الکترونیکی موجود در ساختمان نمود.

چرا که با توه به هزینه ای که وسایل برقی مختلف مانند یخچال، لباسشویی، تلویزیون و … دارند در صورت به وجود آمدن مشکل برای آنها هزینه زیادی برای تعمیر یا تعویض آنها باید صرف نمود.این مطلب به مکانیسم عملکرد محافظ ها و این که چگونه محافظ ولتاژ برق را تعمیر کنیم پرداخته است.

محافظ ولتاژ برق وسیله ای است که حتما همه شما آن را دیده و از آن استفاده نموده اید. با اتصال دستگاه های برقی به این محافظ امکان آسیب دیدن به دستگاه ها در هنگام وجود نوسانات برقی وجود نداشته و نیاز است تا تمامی دستگاه ها از این محافظ ها استفاده نمایند. اما گاهی اوقات محافظ های برق خودشان دچار مشکلاتی شده و نیاز به تعمیر پیدا می کنند.

محافظ ولتاژ برق چیست و چگونه عمل می کند؟

محافظ ولتاژ برق از لحاظ ظاهری شبیه به یک چند شاخه برق است اما در عمل این دستگاه با یک سه راهی بسیار متفاوت بوده و قادر است در برابر کم و زیاد شدن ولتاژ از دستگاه های برقی شما محافظت نماید. پس از خرید انواع وسیله های برقی فروشندگان توصیه می کنند که بلافاصله نسبت به خرید محافظ برق اقدام نموده و هرگز بدون وجود آن وسایل برقی را به برق متصل نکنید. این محافظ ها در مسیر ورودی برق و بین پریز و دستگاه قرار گرفته و دوشاخه برق دستگاه در آن قرار می گیرد.

در صورت افزایش یا کاهش ولتاژ برق شهری محافظ باعث می شود تا مسیر برق خروجی از دستگاه قطع شده و به وسیله شما آسیبی وارد نگردد. این قطع بودن برق دستگاه ادامه خواهد داشت تا زمانی نوسان ها کاملا برطرف شده و ولتاژ به میزان ثابتی برسد. در این صورت پس از گذشت مدتی، خروجی به سمت دستگاه برقی فعال گشته و دستگاه مجددا راه اندازی می گردد.

به میزان اندازه گیری پتانسیل الکتریکی ولتاژ گفته می شود؛ در واقع ولتاژ انرژی الکتریکی است که به صورت باز الکتریکی ذخیره شده است. حال اگر ولتاژ حداقل 3 نانوثانیه از مقدار طبیعی بیشتر گردد شوک اتفاق می افتد که می تواند به راحتی وسایل برقی را با آسیب های جدی مواجه سازد. پس می توان نتیجه گرفت که وظیفه محافظ ولتاژ جریان برق شناسایی ولتاژهایی است که غیر نرمال و در ادامه منحرف کردن الکتریسیته اضافی به سیم اتصال به زمین می باشد.

تعمیر محافظ ولتاژ برق ساختمان

علت روشن ماندن چراغ قرمز محافظ برق

  • خطاهای سیستم
  •  خطا در رله حفاظت
  • مشکل در پیوستگی

خطا در مدارهای الکتریکی: خطا در مدارهای الکتریکی یا بخش‌های قطع و وصل.

خطا در رله حفاظت:رله‌های حفاظتی در سیستم‌های برقی برای تشخیص خطرهای احتمالی و قطع تامین برق در صورت لزوم استفاده می‌شوند. خطا در رله‌ها می‌تواند باعث روشنی چراغ قرمز بماند.

مشکل در پیوستگی: در برخی موارد، عدم پیوستگی کافی در قطعات سیستم برقی، مانند کانکتورها یا سیم‌ها، ممکن است باعث روشنی چراغ قرمز شود.

علت چشمک زدن چراغ زرد محافظ برق

  • خروج جریان برق از محدوده ولتاژ مشخص شده است
  • خرابی محافظ کنترل جریان برق
  • وجود مشکل در دستگاه‌های متصل به محافظ

1- خروج جریان برق از محدوده ولتاژ مشخص شده است: این ممکن است به دلیل اتصال نادرست دستگاه‌ها یا بارهای بیش از حد باشد که موجب فعال شدن محافظ برق می شود.

2-خرابی محافظ کنترل جریان برق:در این حالت، محافظ قادر به تنظیم و کنترل جریان برق نیست و ممکن است با افزایش جریان، خود را غیرفعال کند یا خراب شود.

3- وجود مشکل در دستگاه‌های متصل به محافظ: اگر دستگاه‌های متصل به محافظ دچار خرابی، اتصال نادرست، تخلیه الکتریکی یا هر نوع مشکل دیگری باشند، ممکن است محافظ درست عمل نکرده و از کار بیافتد. امیدوارم که این نکته‌ها در مورد علل خرابی محافظ برق کمک کننده باشند

علت چشمک زدن چراغ قرمز محافظ برق

  • اضافه بار
  • خطاهای کوتاه مدار
  • عیب درونی در سیستم
  •  نقص فیزیکی

چشمک زدن چراغ قرمز محافظ برق نشان‌دهنده وجود یک خطر یا اشکال در سیستم برق است. دلایل متعددی می‌توانند باعث چشمک زدن چراغ قرمز شوند:

 اضافه بار: اگر بار مصرفی بیش از ظرفیت مجاز سیستم برق شود، محدودیت‌های ایمنی فعال می‌شوند و چراغ قرمز چشمک زنان نشان می‌دهد که سیستم در حداکثر ظرفیت است.

خطاهای کوتاه مدار: وقوع خطاهای کوتاه مدار در سیستم برق می‌تواند باعث چشمک زدن چراغ قرمز شود. خطاهای کوتاه مدار شامل تماس غیرمجاز میان سیم‌ها، دستگاه‌ها یا تجهیزات برقی است.

عیب درونی در سیستم: مشکلات داخلی در سیستم برق، مانند خرابی قطعه‌های الکترونیکی، رله‌های حفاظتی یا مدارهای کنترلی نیز ممکن است باعث چشمک زدن چراغ قرمز شوند.

 نقص فیزیکی: برخی عوامل فیزیکی مانند لرزش‌ها، نوسانات و نقص برقراری اتصالات می‌توانند باعث چشمک زدن چراغ قرمز شوند. برای رفع این مشکلات، بهتر است تا متخصصان مجرب متوقف کنید و آن‌ها را جهت بررسی و تعمیرات لازم مشکل را مشاهده کنید.

معرفی انواع محافظ ولتاژ برق

محافظ های ولتاژ برق در انواع محافظ برق معمولی و محافظ برق دیجیتال وجود دارند. نوع معمولی محافظ ها دارای سه چراغ ال ای دی بوده وضعیت برق را نمایش می دهد. چراغ قرمز تایمر را نشان داده، چراغ سبز حاکی از وضعیت عادی بوده و چراغ زرد نشان می دهد که وضعیت ولتاژ برق غیر عادی شده و در این مواقع باید منتظر قطع شدن برق دستگاه بود.

اما نوع پیشرفته تر محافظ های ولتاژ برق دارای یک نمایشگر دیجیتالی می باشند که مقدار ولتاژ شهری و همچنین زمان تاخیر را به صورت عدد نمایش می دهد. در صورتی که این نمایشگر عبارات Lo  و hi را نمایش دهد به منزله غیر عادی بودن ولتاژ برق شهری می باشد که در این صورت باید منتظر قطعی برق دستگاه بود.

علاوه بر آن محافظ های ولتاژ با توجه به نوع استفاده ای که دارند در انواع مختلفی موجود می باشند. محافظ ۳۰ آمپر زیر کنتوری، محافظ ۳۰ و ۳۵ آمپر کولر گازی، محافظ یخچال و فریزر و محافظ تلویزیون و کامپیوتر از جمله این محافظ ها می باشند.

معرفی انواع محافظ ولتاژ برق

در قسمت برق ورودی ساختمان در بخش پایینی کنتور از محافظ های 30 آمپر زیر کنتوری استفاده می شود. این نوع از محافظ ها باعث محافظت از برق تمام ساختمان شده و بخش های مختلف ساختمان را کاور می نماید. کسانی که از کولر گازی به عنوان سیستم سرمایشی ساختمان خود استفاده می کنند نیاز است تا محافظ های 30 و 35 آمپر کولر گازی را مورد استفاده قرار دهند. دلیل استفاده جداگانه کولر گازی از یک محافظ ولتاژ جداگانه این است که کولر گازی میزان آمپر مصرفی بالایی داشته و نباید به صورت مشترک با دستگاهی دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

محافظ های ولتاژ یخچال و فریزر نیز نوعی از محافظ ها بوده که از دو خروجی تشکیل شده اند و ویژه استفاده یخچال و فریزر می باشند. تلویزیون ها و کامپیوتر و لپ تاپ ولتاژ کمتری را نسبت به سایر وسایل مصرف کرده و به همین دلیل نیاز است تا از محافظ های مخصوصی برای آنها استفاده شود.

محافظ های تلویزیون و کامپیوتر معمولا از قیمت کمتری نسبت به سایر محافظ ها برخوردار بوده و می توانند برای وسایل برقی دیگری که میزان آمپر مصرفی کمی دارند نیز مورد استفاده قرار گیرند.

خرابی های رایج در محافظ ولتاژ برق

در بسیاری از مواقع دیده می شود محافظ های جریان برق با مشکلات مختلفی مواجه شده و به درستی عمل نمی کنند. شاید مشکلات این محافظ ها به ظاهر ساده به نظر برسد اما تعمیر کردن آنها راحت نبوده و نیاز به رعایت نکات مختلفی می باشد. در ادامه به   خرابی ها و مشکلات رایجی که در انواع محافظ های ولتاژ برق ممکن است به وجود آید و همچنین نحوه تعمیر آنها اشاره شده است:

  • روشن نشدن محافظ ولتاژ به طور کامل: این اتفاق یک اتفاق رایج در محافظ های برق می باشد و به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد. برای برطرف نمودن این مشکل در ابتدا باید از سالم بودن پریز برق اطمینان حاصل نمود و در صورتی که پریز برق مشکلی نداشت قسمت انتهایی دوشاخه را مورد بررسی قرار داده و از سالم بودن آن اطمینان حاصل نمایید. گاهی نیز ممکن است علت روشن نشدن محافظ ولتاژ، خراب بودن کلید روی دستگاه باشد که بایستی با یک کلید جدید و سالم جایگزین گردد.

محافظ های ولتاژ برق دارای مداری می باشند که ممکن است به دلایل مختلفی آی سی مدار سوخته و منجر به کار نکردن دستگاه گردد که برای تعمیر آن نیز باید یک آی سی سالم را تهیه کرده و جایگزین قطعه خراب نمود. قطع بودن برد مدار کنترل نیز از جمله دلایلی است که می تواند روشن نشدن محافظ را در پی داشته باشد. رله های دستگاه نیز ممکن است پس از مدتی کار کردن با مشکل مواجه شده و خراب شوند که در این هنگام نیاز به تعویض رله می باشد.

  • ثابت ماندن چراغ قرمز محافظ ولتاژ: هنگامی که اتصالات بین قطعات الکترونیکی مختلف در برد الکترونیکی دستگاه دچار پارگی گردند ، دیده می شود که چراغ قرمز محافظ روشن شده و در همین حالت باقی می ماند. در این صورت لازم است تا قسمت هایی که پاره شده اند با دقت لحیم کاری گردند.

آی سی IM 324 نیز ممکن است به دلایل مختلف دچار سوختگی شده و نیاز به تعویض داشته باشد. همچنین زمانی که ال ای دی سبز از مدار قطع می گردد نیز روشن شدن چراغ قرمز و عدم تغییر حالت آن وجود داشته که باید مورد بررسی قرار گیرد.

ولتاژ برق ساختمان

  • قرمز شدن ال ای دی دستگاه و سبز شدن و قرمز شدن مجدد آن: گاهی اوقات دیده می شود که چراغ ال ای دی محافظ روشن شده و پس از مدتی سبز می گردد. اما پس از چند ثانیه دیده می شود که چراغ سبز مجددا به حالت قرمز درآمده است. در این گونه مواقع گفته می شود که خازن پلی استر دستگاه ضعیف شده و نیازمند تعویض می باشد. علاوه بر آن زمانی که بوبین رله دچار مشکل شده یا می سوزد و همچنین ممکن است برد الکترونیکی دستگاه دچار اتصالی شده باشد.
    یک خازن صاف در مدار محافظ های ولتاژ برق وجود دارد که بعد از دیودها قرار گرفته است و در صورتی که این خازن که خازن الکترولیت مدار نام دارد خراب شود مشکل قرمز شدن مجدد دستگاه را خواهیم داشت.
  • سبز شدن چراغ ال ای دی بدون وجود خروجی: خرابی رله که به دلیل کار کردن زیاد اتفاق می افتد می تواند این مشکل را در محافظ به وجود می آورد و علاوه بر آن ممکن است سیم خروجی رله به خروجی پریز محافظ قطع شده که در این صورت باید سیم تعویض گردد. سوختن آی سی LM 324 نیز می تواند باعث شود تا چراغ سبز محافظ بدون این که خروجی وجود داشته باشد سبز گردد.
  • چشمک زدن چراغ قرمز دستگاه: گاهی مشاهده می شود که به صورت خود به خود ال ای دی قرمز دستگاه روشن شده و شروع به چشمک زدن کرده و در همین حالت باقی می ماند. این حالت در مواقعی که خازن پلی استر محافظ دچار مشکل و خرابی شده است رخ می دهد که باید نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام نمود.
    همچنین خراب بودن خازن صافی مدار و خازن الکترولیت ورودی آی سی LM324 می توانند دلایلی بر وجود این مشکل باشند. گاهی هم سوختن دیود زنر مدار سوخته و این مشکل را ایجاد می نماید که با تعویض آن مشکل برطرف می گردد.
  • بعد از این که چراغ زرد شد همه چراغ ها خاموش شده و محافظ هیچ گونه خروجی ندارد: این مشکل نیز از جمله مشکلات رایجی است که در محافظ های ولتاژ برق بسیار دیده می شود و علت آن هم می تواند به دلایلی مانند خراب شدن ال ای دی سبز، وجود مشکل در بوبین رله، خراب شدن ترانزیستور راه انداز رله، قطع شدن مسیرهای مسی روی برد و یا قلع سرد و یا سولفاته شدن پایه های چراغ سبز باشد.

دلایل خرابی محافظ ولتاژ برق

محافظ های برق در درجه اول از وسایل برقی خانه شما در برابر نوسانات برق محافظت می کنند. هنگامی که محافظ برق کارآیی خود را از دست می دهند، اثر حفاظتی خود را از دست داده و ممکن است در صورت افزایش ولتاژ برق مضر باشد. با این حال، محافظ‌ های ولتاژ برق عملکرد تمام وقت را تضمین نمی‌ کنند، زیرا در معرض خرابی نیز هستند. در این بخش به دلایل خرابی محافظ ولتاژ برق اشاره می کنیم.

  1. قدیمی شدن محافظ برق
  2. تغیییرات شدید ولتاژ
  3. اضافه بار الکتریکی
  4. معیوب شدن وریستور دستگاه
  5. استفاده بیش از ظرفیت محافظ ولتاژ برق
  6. گرم شدن بیش از حد
  7. عدم مطابقت محافظ برق با لوازم برقی
  8. ورود آب به محافظ ولتاژ برق
  9. آسیب فیزیکی

دلایل خرابی محافظ ولتاژ برق

قدیمی شدن محافظ برق

پس از مدتی استفاده مداوم، محافظ برق فرسوده می شود. دستگاهی که بیش از ده سال پیش نصب شده است، قطعاً عمر خود را سپری کرده است و ممکن است در مورد محافظت از دستگاه های الکتریکی شما کار زیادی انجام ندهد. بنابراین، محافظ برق فرسوده، به جای ارائه حفاظت، خطرات را تحمیل می کند.

محافظ ولتاژی که برای مدت طولانی مورد استفاده بوده است باید تعویض شود. زمانی که در معرض کوچک ترین نا سازگاری با ولتاژ برق قرار می گیرد، احتمالاً از کار می افتد. بنابراین باید به بررسی و تعویض آن فکر کنید.

تغیییرات شدید ولتاژ

محافظ های برق برای محافظت از تجهیزات برقی شما طراحی شده اند. آن ها از آسیب رساندن ولتاژ برق به یخچال، لباسشویی، تلویزیون، رایانه، تلفن و موارد مشابه جلوگیری می کنند. اما آیا می‌دانستید که محافظ‌های ولتاژ مستعد نوسان هستند؟ آن ها به اندازه هر وسیله الکترونیکی دیگری در برابر نوسانات و تغییرات شدید ولتاژ آسیب پذیر هستند. با این حال، آن ها دوام بیشتری دارند. توانایی محافظ برق برای محافظت از تجهیزات شما با ژول اندازه گیری می شود. به عنوان مثال، اگر محافظ برق شما دارای رتبه بندی 1000 ژول است، اگر با نوسانی به ارزش 100 ژول مواجه شود، می توانید انتظار داشته باشید که حفاظت از نوسانات محصول به 900 ژول کاهش یابد.

اگر یک نوسان برق 900 ژول انرژی داشته باشد، محافظ برق خراب شده و باعث متوقف شدن عملکرد آن می شود. میزان آسیبی که یک محافظ برق پس از جذب ولتاژ متحمل می شود به کیفیت محافظ برق و قدرت ولتاژ بستگی دارد.

برخی از محافظ های ولتاژ به طور کلی کار نمی کنند. سایر محافظ های برق حفاظت از افزایش ولتاژ را از دست خواهند داد. اما هم چنان می توانید از آن ها به عنوان سه راهی معمولی استفاده کنید.

اضافه بار الکتریکی

یکی دیگر از دلایل خرابی محافظ ولتاژ برق، اضافه بار الکتریکی است. با توجه به انواع مختلف محافظ های برق موجود در بازار، باید به خرید محافظ برق مخصوص با وسیله برقی مورد نظر بپردازیم. زیرا در صورت استفاده از محافظ های برق ضعیف برای دستگاه های قدرتمند، متوجه اضافه بار الکتریکی و خرابی آن در مدت زمان کوتاهی خواهیم شد.اضافه بار الکتریکی

معیوب شدن وریستور دستگاه

هنگامی که در معرض جهش های ظرفیت های مختلف قرار می گیرید که اغلب به اشکال مختلف مانند بار های الکتریکی کوچک در تعداد زیاد یا بار های الکتریکی بزرگ که به تعداد کم رخ می دهند، وریستور دستگاه تجزیه می شود. این موضوع زمانی اتفاق می‌افتد که ولتاژ اضافی به ‌عنوان یک رویه عملکردی توسط محافظ ولتاژ به وریستور منحرف می‌ شود تا اطمینان حاصل شود که وسایل برقی شما در طول افزایش ناگهانی ولتاژ ایمن باقی می‌ مانند. هنگامی که وریستور اکسید فلزی تحلیل می‌رود و معیوب می شود، به احتمال زیاد محافظ برق از کار می‌ افتد و در نتیجه اجازه می ‌دهد تمام جریان عبور کند و ایمنی دستگاه ‌های شما به خطر بیفتد.

استفاده بیش از ظرفیت محافظ ولتاژ برق

به طور کلی، محافظ ‌های برق مختلف دارای رتبه‌ بندی‌ های خاصی هستند که فراتر از آن ها، ممکن است از کار بیفتند. رتبه‌بندی بر حسب ژول انجام می ‌شود و یک محافظ خاص می ‌تواند تعداد معینی ژول را قبل از این که قابلیت محافظت در برابر انرژی الکتریکی اضافی تمام شود جذب کند.

به عنوان مثال، یک محافظ برق با درجه بندی 800 ژول می تواند نوسانات انرژی الکتریکی 100 ژول را هشت بار یا 400 ژول را در دو مورد جذب کند. پس از آن، اثر بخشی آن متوقف می شود. بنابراین خراب شده و اثر خود را از دست می دهد.

محافظ ولتاژ شما فقط میزان انرژی بر حسب ژول را طبق رتبه خود جذب می کند. محافظ ولتاژی که تعداد نوسان‌های بیشتری را تجربه کرده است، نسبت به محافظی که به سختی نوسان ‌ها را تجربه می‌کند، احتمال خرابی بیشتری دارد. بنابراین، اگر سیستم الکتریکی شما بیشتر اوقات نوسانات برق را تجربه می کند، باید محافظ برق را تعویض کنید.استفاده بیش از ظرفیت محافظ ولتاژ برق

گرم شدن بیش از حد

محافظ‌ های ولتاژ به دلیل آسیب ‌دیدگی وریستور ها و نیمه ‌هادی‌ های اکسید فلزی در سیستم خود، احتمالاً بیش از حد گرم می ‌شوند. گرمای بیش از حد عملکرد محافظ های برق را به خطر می اندازد که به نوبه خود ممکن است منجر به خرابی آن ها شود. هنگامی که متوجه افزایش قابل توجه دمای محافظ برق شدید، باید فوراً آن را تعمیر کنید تا از هرگونه عارضه احتمالی ناشی از وضعیت گرمایش جلوگیری کنید.گرم شدن بیش از حد

عدم مطابقت محافظ برق با لوازم برقی

محافظ برق برای مدل های مختلف مشخصات متفاوتی دارد. عدم مطابقت محافظ برق با لوازم برقی در درجه اول به دلیل تطبیق دستگاه های مختلف محافظ برق با مشخصات غیر همسان در مورد مکان، فاصله و نوع مواجهه استاندارد با عناصر در سیستم های توزیع برق رخ می دهد. هنگامی که نقص عدم تطابق وجود دارد، محافظ ‌های ولتاژ ممکن است آن طور که لازم است عمل نکنند یا هنوز به طور کامل کار نکنند. بنابراین، برای بهترین عملکرد، مطمئن شوید که مشخصات صحیح با مقررات دستگاه های محافظ برق نصب شده شما مطابقت دارد.عدم مطابقت محافظ برق با لوازم برقی

ورود آب به محافظ ولتاژ برق

آب با جریان برق مطابقت نداشته و در صورت ورود آب و دیگر مایعات به محافظ ولتاژ برق موجب سوختن قطعات روی برد الکترونیکی دستگاه و توقف عملکرد عادی آن می شود.

آسیب فیزیکی

از دلایل رایج خرابی محافظ ولتاز برق می توان به وارد شدن آسیب فیزیکی اشاره کرد. وارد شدن آسیب فیزیکی و سقوط آن از ارتفاع موجب شل شدن اتصالات و خرابی سیم ها می شود.

علائم خرابی محافظ ولتاژ برق

چگونه بفهمم که محافظ برق من از کار افتاده است؟ علائم خرابی محافظ ولتاژ برق شامل موارد زیر است:

  • چراغ قرمز محافظ ولتاژ برق
  • داغ شدن بیش از حد دستگاه و تغییر شکل ظاهری
  • عدم کارکرد فیوز و کلید
  • خاموش و روشن شدن متوالی محافظ برق
  • انتشار بوی سوختگی

علائم خرابی محافظ ولتاژ برق

آیا پس از قطع برق، محافظ برق هم چنان کار می کند؟

فرض کنید در خانه یا محل خود یک نوسان برق مرتبط با آب و هوا داشتید و تمام تجهیزات الکترونیکی مهم خود را با یک محافظ برق محافظت می ‌کردید. تجهیزات متصل شما پس از نوسان برق به درستی کار می کنند، بنابراین شما فرض می کنید که محافظ برق کار خود را انجام داده است. اما ممکن است بپرسید، “دفعه بعد چطور؟” پاسخ به شدت افزایش برق و نوع محافظ برق شما بستگی دارد.

در حالی که همه محافظ ‌های برق می ‌گویند که از لوازم الکترونیکی خانگی در برابر نوسانات برق آسیب‌ رسان محافظت می ‌کنند، سطح حفاظت آن ها متفاوت است. یک محافظ برق با کیفیت بالا بسته به تعداد پریز هایی که نیاز به محافظت دارند، دارای رتبه ژول حداقل 1200 خواهد بود. در مورد افزایش برق که بسیار بالاتر از درجه بندی محافظ برق شما بود، ممکن است اجزای محافظ داخلی غیر قابل تعمیر آسیب دیده باشند. اما چگونه می توانید آن را بدانید؟ خوب، اینجاست که نوع محافظ برق می تواند به شما در پاسخ به سوال کمک کند.

اکثر محافظ‌های برق شامل حداکثر سه LED تشخیصی هستند که وضعیت عملکرد محافظ برق را قبل و بعد از نوسانات برق به شما می‌گویند. برای تعیین اینکه آیا اجزای محافظ برق داخلی به طور عادی کار می کنند، به چراغ LED در جلوی بدنه محافظ برق نگاه کنید. اگر سبز روشن است، محافظ برق شما آماده حرکت است و آماده است تا در هنگام وقوع نوسان برق بعدی، از شما محافظت کند. با این حال، اگر این LED روشن نشود، احتمالاً مشکلی در اجزای داخلی محافظ برق وجود دارد یا پریز دیواری به درستی سیم‌ کشی نشده است.

سایر LED های تشخیصی اطلاعات بیشتری در مورد پریز دیواری که برق محافظ برق شما را تغذیه می کند به شما می گویند. وقتی برق معمولی از پریز دیوار به محافظ برق می رسد، LED  سبز روشن می شود. اگر این LED با سوئیچ روشن نشد، بررسی کنید که آیا سیم برق به طور کامل در پریز دیواری قرار گرفته است و برق معمولی در پریز در دسترس است یا خیر. برخی از محافظ های برق دارای یک ال ای دی “Grounded”  برای نشان دادن اتصال به پریز دیواری هستند که برای عملکرد صحیح محافظ برق ضروری است.

اگر این LED روشن نمی شود و برق وجود دارد، این نشان می دهد که مشکلی در اتصال زمین زمین وجود دارد. LED  مربوط به عیب های محافظ بر   نشان می دهد که سیم کشی خروجی معیوب وجود دارد. به عنوان مثال، فاز های برق معکوس هستند، ایمنی زمین وجود ندارد، اتصالات پریز دیوار شل شده است و غیره. ادر صورت وجود چنین مشکلاتی می توانید با یک برقکار خبره تماس بگیرید تا مشکل را برطرف کند.

آیا پس از قطع برق، محافظ برق هم چنان کار می کند؟

مجتمع آموزشی برق برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش تعمیرات بردهای الکترونیکی و دوره آموزش تابلو برق ، دوره آموزش سیم پیچی موتور ، دوره آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش plc و … می باشد .برای اطلاع دقیق از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید .

تعمیر محافظ برق

ایمنی: اطمینان حاصل کنید که برق منقطع شده است. قبل از هر کاری، مطمئن شوید که تجهیزات الکتریکی غیرفعال هستند و از اتصال به برق اجتناب کنید.

ارزیابی محافظ: شما باید محافظ برق را بررسی کنید تا بفهمید آیا آن ترک خورده است یا خراب شده است. بررسی کنید آیا سیم‌ها یا قطعات داخلی آن دارای خرابی یا آسیب هستند.

 جایگزینی قطعات: اگر متوجه شدید که محافظ برق خراب است، لازم است قطعات آن را جایگزین کنید. با توجه به نوع و مدل محافظ، قطعات جایگزین را تهیه کنید و سپس قطعات قدیمی را با قطعات جدید جایگزین کنید.

تست عملکرد: پس از تعویض قطعات، برق را مجدداً وصل کنید و عملکرد محافظ را تست کنید. بررسی کنید که آیا محافظ به درستی عمل می کند و برق را در صورت بروز خطر قطع می کند. لطفاً توجه داشته باشید که تعمیر محافظ برق ممکن است نیاز به تخصص و تجربه داشته باشد.

 

4/5 - (2 امتیاز)


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ناشناس گفت:

    سلام ال ای دی زرد وقتی چشمک میزنه یعنی چی؟درصورتی که چراغ سبز روشن هستش

  • عباس عباسی گفت:

    فقط ال ای دی زرد روشن میشه

  • عباس عباسی گفت:

    سلام فقط چراغ زرد روشن میشه

  • داود گفت:

    سلام
    درپاسخ جناب صفری
    این محافظ ها تشکیل شده از تعدادی مقاومت دیود خازن الکترولیتی و پلی استر و یک رله و لامپ ال ای دی ترانزیستور و یک یا دو آی سی که مهمترین قطعه آی سی LM324 است
    هرکدام از این قطعات بسوزد یا خراب شود محافظ کار نخواهد کرد یا با اشکال کار خواهد کرد
    اما در 100 محافظ خراب به شرط اینکه بعلت اب و رطوبت یا ضربه فیزیکی خراب نشده باشد و بصورت خود به خود خراب شده باشد شاید4-5 مورد بعلت خرابی قطعات مقاومت و خازن باشذ و در اکثر موارد خرابی از آی سی هست
    مقاومت و دیود به ندرت خراب میشود
    خازنها هم خیلی کم
    ضعیفترین قطعات آی سی و ترانزیستور هستند و شاید خازن الکترولیتی
    آی سی lm324 معمولا وقتی بسوزد بر روی ایسی یک نقطه دچار ترک یا سوختگی بدنه آیسی میشود
    با چشم هم قابل تشخیص است ولی با ذره بین یا عینک ذره بینی بهتر معلوم میشود
    بعضی محافظ ها ایسی به شکل سوکتی با فشار به برد متصل میشود که راخت عوص میشود و یا لحیم شده که باید با دقت جدا شود و تعویص شود و زیاد هویه روی پایه ها نباشد که داغ شود چون میسوزد با گرمای زیاد
    هفته قبل خریدم این ایسی را 2200تومان

    اضافه بگیرید که اگر خراب شد باز عوض کنید

  • پژمان نصیری گفت:

    با سلام و وقت بخیر
    دو محافظ برق یخچال یکی که قبلاً برای خودش بود و سال ها کار می کرد و این یکی هم کاملاً نو می باشد، که جدیداً خریداری شده است و هر دو از محصولات کاوه می باشد. هر دو محافظ برق را زمانی که به یخچال می زنیم، بعد از یکی- دو روز کارکرد، چراغ زرد خاموش و روشن می شود و تا چراغ سبر روشن می شود، چراغ زرد روشن می شود و اجازه اتصال چراغ سبز و خروج برق را نمی دهد. دو محافظ برق این کار را می کنند. برق منطقه نیز نوسان ندارد چون سایر دستگاه های دیگر برقی مانند کامپیوتر، تلویزیون و… که محافظ دارند، عادی کار می کنند. دلیل این مورد از چه چیزی می تواند باشد؟ با تشکر فراوان

  • محمدتقی صفری گفت:

    با عرض سلام و ادب و احترام و همچنین عرض تبریک بمناسبت سال نو : دو عدد محافظ یخچالی دارم شبیه به هم که ۲ عدد چراغ ال ای دی سبز و قرمز دارد (چراغ زرد نداره ). در هیچ کدام چراغ سبز نمیشه و رله نمیکنه . در یکی از انها چراغ قرمز مدام روشنه و ثابت میمونه و اون یکی چراغ قرمزش مدام چشمک میزنه . لطفا راهنمایی بفرمایید . با کمال تشکر و قدردانی و سپاس از زحمات بی دریغ شما . سپاسگذارم